Hoe help ik een kind van 4 jaar om te gaan met groepsdruk?

groepsdruk

Hoe help ik mijn kind van vier om te gaan met groepsdruk?

Je dochter is helemaal weg van haar nieuwe roze jurk: eigenlijk zou die elke dag aan moeten.
Maar dan op een dag is de jurk niet meer in trekt, sterker, hij is stom.
En als jij dan doorvraagt kom je er achter dat een ander meisje in de klas heeft gezegd dat roze kinderachtig is. Dat is dan een leuk gevalletje van groepsdruk: Je kleuter die graag net zo wil zijn als de anderen. Je wordt er niet echt vrolijk van, maar groepsdruk is realiteit ook als ze vier jaar oud zijn. Hoe graag jij als moeder dat ook anders zou zien.
Ineens telt jouw gerustelling niet meer…De mening van klasgenootjes wordt uiterst serieus genomen.

Je kleuter gaat naar de basisschool en ontdekt daar groepsdruk als hij met de andere kindjes gaat spelen. Hij begint net te leren om samen te spelen. En hij wil er heel graag bij horen. Verwacht nu ook verhalen over klasgenoten met een tv op hun kamer, en dat hij dat ook wel wil.
Ineens ontdekt je kind dat de wereld groter is dan zijn bekende wereldje van thuis ( en de oppas en de buren en opa en oma natuurlijk.) Hij komt in een nieuwe, vaak wonderlijke wereld, waar veel dingen anders zijn ( en soms leuker ) dan thuis…

Groepsdruk: je moet veel uitleggen

Het beste antwoord is om vriendelijk uit te leggen iedereen verschillend is en verschillende dingen nodig heeft, leuk vindt en niet leuk vindt, en dat dat volledig acceptabel is. En als je dan toch bezig bent, leg dan ook uit dat iedere familie z´n eigen regels heeft en dat het daarom bij jullie thuis anders is dan bij zijn klasgenootje.
Koppel daaraan dat niet iedereen hetzelfde hoeft te zijn…EN dat misschien je klasgenootje jouw roze jurk niet mooi vindt, maar jij haar spijkerbroek ook niet…En dat iedereen maar moet dragen wat ze zelf mooi vindt.
Zo leg je een basis voor vrolijk jezelf zijn en je niks aan te trekken van groeps druk!

lees ook: hulpouder worden

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *