Kleuterverliefdheid

kleuter verliefd

Over een verliefde kleuter wordt wel eens lacherig gedaan.

Maar kleuters kunnen, echt eerlijk waar verliefd zijn. Alleen bij een kleuter, ziet verliefdheid er wel anders uit dan bij een groot mens.

Wij, grote mensen, zouden het eerder vriendschap noemen. Een kleuter kan het verliefd noemen als hij bijvoorbeeld heel graag samenspeelt met een kindje. Of ze dan echt verliefd zijn of niet, dat is natuurlijk lastig vast te stellen. Maar het is duidelijk dat een verliefde kleuter veel warmte ervaart bij een bepaald persoon. Je merkt ook dat hij daar graag naar toe gaat en het vervelend vindt als er afscheid genomen moet worden.

Als je oplet, zul je merken dat je kleuter zijn /haar geliefde niet vaak knuffelt of kust. Ook handje vasthouden is er niet bij. Kleuters zullen dat niet zo snel uit zich-zelf doen, pas als de omgeving ze aanmoedigt, willen ze wel een kusje of zo geven.
Persoonlijk vind ik dat niet zo slim van ouders. Wij vinden het schattig als twee kleuters handje in handje lopen, maar is dat nog schattig als ze het doen omdat jij als moeder zegt dat ze dat doen moeten? Voor de mooie foto op Insta??

Soms zijn kleuters zelfs niet eens echt aardig tegen hun geliefde. Je kleuter kan heel best die geliefde als een soort bezit beschouwen. Dat is geen teken dat je een heel naar en egoïstisch kind hebt: je kind is gewoon nog erg jong en kan nog niet zo goed buiten zich-zelf denken. Je zou kunnen zeggen dat verliefdheid het begin is van het ontwikkelen van empathie. Pas als je kind een jaar of zeven is, kan je kind zich echt in andere mensen inleven.

Je kleuter verliefd: hoe zit het met seksualiteit?

Kleuters koppelen aan hun verliefdheid geen seksuele gevoelens en eigenlijk zelfs geen intimiteit. Dat had je al door: want ze lopen ook niet handje in handje…

Maatschappelijke standaarden 

En dus hoef je ook helemaal niet te schrikken als je kind aankondigt verliefd te zijn op zijn juf, op de buurman of op jou. Je kind zegt daar niet meer en niet minder mee, dan dat hij die persoon heel erg aardig vindt. En persoonlijk vind ik dat een heleboel!

Een kleuter is bij zijn of haar verliefdheid ook nog niet bewust van sociale of maatschappelijke standaarden wat verliefdheid betreft. Een kleuter kan heel veel mensen speciaal vinden. En dus verliefd op deze personen worden. Pas bij het ouder worden leert het kind wat hoort en niet hoort met betrekking tot verliefdheid en vriendschap. En dat is meestal zo rond het 7-de jaar

Hoe ga je als ouder met kleuterverliefdheid om

Ook al ziet de kleuterverliefdheid er nogal wat anders uit dan de grote mensen verliefdheid, de gevoelens zijn wel degelijk heel belangrijk voor je kleuter. Ga er dus als ouder altijd respectvol mee om. Op het moment dat je kleuter verliefd wordt, wordt hij zich namelijk ook heel erg bewust van z´n omgeving. Misschien vindt de ander hem wel niet aardig... En we weten allemaal hoe naar dat is.
Vergis je niet: een kleuter kan wel degelijk liefdesverdriet hebben.

Lees ook: hoe help ik een kind van 4 jaar

En dit zeiden de moeders van BeK over hun verliefde kleuters…

*Mijn kids zijn er nog helemaal niet mee bezig…..een meisje bij J. in de klas is verliefd op hem, maar J wil niets van haar weten (hihihi)

*Mijn kinderen zijn absoluut niet bezig met verliefd zijn, hoewel N.(meisje) er nu (eindelijk) wel interesse in lijkt te krijgen. Maar zelf nog niks, hoor! Volgens mij wil ze nog altijd met mama trouwen later.

*Het zijn dan wel geen kleuters meer, maar T. heeft dus al wel een vriendinnetje (“verkering”) met een meisje sinds zij op school kwam bij de kleuters…. Het was liefde op het eerste gezicht en ze zijn nog altijd onafscheidelijk. Hun gezamenlijke passie voor “The Beatles” helpt daar dan ook wel bij Dit jaar gaat zij op Beatles reis met haar vader. (Naar Liverpool, haar vader komt daar ook vandaan) en T. is ook meegevraagd…. Ik twijfel nog heel erg of ik nu ja of nee moet zeggen. Ze hebben nu 5 jaar “verkering” dus komen ook al zo lang bij elkaar over de vloer. (En wij ook als ouders). Wat zouden jullie doen?

*S. Heeft sinds een week ook verkering, daar is het in de klas gewoon “in” en hij doet daar vrolijk aan mee.

*Y. is verliefd op haar meester bij zwemles. Zo schattig! Ze begint helemaal te glunderen als ze hem ziet en ik geloof dat het heeft bijgedragen aan haar enorme vooruitgang van de afgelopen weken.

* hier zijn 2 jongetjes verliefd op mijn meisje en zodra Fr. in de buurt komt gaat de ene druk doen en de andere heel verlegen doen en zelfs net alsof doen dat hij flauw valt.zeker als wij er als ouders bij zijn haha.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *