Waarom? Daarom! Waarom je kleuter zo vaak waarom zegt.

waarom

Helemaal gek kun je worden als je voor de honderdste keer die dag een waarom op je  af gevuurd krijgt.

Het ene kind heeft er duidelijk meer last van dan het andere kind, maar mijn jongste was er echt een kei in! De waarom’s vlogen me om de oren. Zo sterk dat ik op een gegeven moment zei: ”luister, je hebt een vraag. Denk zelf na wat het antwoord is en vraag mij  dan of dat klopt”
Denk je dat dat hielp? Ja , vijf minuten. ( nou ja die had ik dan wel weer binnen, dat wel)

Waarom vragen is normaal en goed

Ze zeggen altijd een kind is bezig de wereld te ontdekken. Persoonlijk vind ik dat een beetje raar. Wij zijn toch altijd bezig de wereld te ontdekken en beter te begrijpen? Een dag niks geleerd, een dag niet geleefd is mijn motto. En ik leef al wat daagjes!
Maar goed, kinderen doen dat wel op hun eigen manier. Een baby stopt bijvoorbeeld alles in z’n mond en ontdekt zo de wereld.
Een kleuter merkt tot zijn grote blijdschap dat hij niet alleen kan praten, maar dat hij inmiddels ook een woordenschat heeft van heb ik jou daar. En die woordenschat stelt hem in staat om vragen te stellen. Waarom vragen. Heel veel waarom vragen. Je kleuter wil nu eenmaal graag weten hoe de wereld in elkaar zit.

Echte vragen en vragen om aandacht

Het is natuurlijk voor ons moeders fijn te weten dat we een wetenschapper in de dop in huis hebben. En dat al die waarom vragen heel normaal en gezond zijn. En ook nog eens heel goed voor de moeder kind binding, maar…..soms bekruipt je dat griezelige gevoel dat je kleuter gewoon maar vragen stelt om vragen te stellen…Gewoon omdat het zo gezellig is om met mama te kletsen. En als jij waarom vraagt, gaat zij de was niet ophangen…
Die vragen mag je gerust afbreken. Je kan ook zeggen: ”Daar heb ik nu niet echt tijd voor om dat uit te leggen, vraag het vanavond nog maar een keertje”

Komt de vraag  ’s avonds terug? Dan was het een echte. Je zal zien op die manier ontwikkel je een heel goed oor voor echte en aandacht vragen.

Die kleine wetenschapper

Dat ventje dat me de oren van de kop vroeg, bleek later erg veel plezier in het vak filosofie te hebben, maar besloot toch wiskunde te gaan studeren. Hou dat voor ogen lieve mede moeder als je denkt: “nog een waarom en ik………”

lees ook eens: zegt jouw kleuter netjes goedendag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *