Groeistoornissen: oorzaken en behandeling
Groeistoornissen: oorzaken en behandeling.
Ieder kind wordt vanaf zijn of haar geboorte tot een leeftijd van vier jaar op vaste tijden door het consultatiebureau gemeten. Lengte en gewicht worden vergeleken met gegevens van leeftijdsgenootjes. Zo kunnen eventuele afwijkingen eenvoudig worden geconstateerd. Is er sprake van een afwijking? Dan hoeft dit niet direct te betekenen dat het kind een groeiachterstand of groeistoornis heeft. Ieder kind is immers anders. Kinderen van Aziatische ouders zijn bijvoorbeeld vaak iets kleiner dan kinderen van Nederlandse ouders. In sommige gevallen is een groeistoornis echter wel het geval.
Wat is een groeistoornis?
Een kind heeft een groeistoornis als een arts, bijvoorbeeld een jeugdarts van het consultatiebureau of een huisarts, je kind heeft doorgestuurd naar een kinderarts. En deze na onderzoek constateert dat het kind een groeistoornis heeft. Er kunnen verschillende aanwijzingen zijn voor een groeistoornis, denk aan afwijkende arm- of beenstanden, maar ook abnormale lichaamsverhoudingen. Als er al vanaf de geboorte afwijkingen aanwezig zijn, dan spreken we van primaire groeistoornissen. Kenmerken van een primaire groeistoornis als het Syndroom van Turner zijn opgezette handen en voeten, een brede borstkas en nek of een ongewoon aangezicht. Naast primaire groeistoornissen zijn er ook secundaire groeistoornissen. Deze kunnen ontstaan als het kind lijdt aan een aandoening aan de schildklier, bijnieren of nieren, maar ook door een tekort aan groeihormoon.
Behandelmethode
Een mogelijke groeistoornis bij een kind kan veel onrust met zich meebrengen, zowel voor het kind zelf als voor de ouders. Het is raadzaam om na te gaan of er daadwerkelijk sprake is van een groeistoornis. Dit kan door middel van een medisch onderzoek. Dit onderzoek kan tevens uitsluiten of het gaat om een primaire of een secundaire groeistoornis. Een arts bepaalt vervolgens in samenspraak met ouders of verzorgers hoe de behandeling eruit komt te zien. Is er een tekort aan groeihormoon? Dan kan een kinderarts-endocrinoloog een hormoonbehandeling adviseren met bijvoorbeeld een biosynthetisch groeihormoon. Deze zorgt ervoor dat de aanmaak van botweefsel en de celdeling worden gestimuleerd. Behandeling met een biosynthetisch groeihormoon leidt overigens niet bij eenieder tot dezelfde resultaten. Ook niet elk kind met een groeistoornis komt in aanmerking voor behandeling met dit hormoon. Laat je dan ook altijd goed informeren door de kinderarts.
De rol van ouders bij een groeistoornis
Als ouder ben je veelal het meest betrokken bij je kind. Daarom kun je ook goed de groei in de gaten houden. Zie je een afwijkend gewicht of merk je dat lichaamsverhoudingen verstoord raken, breng dan een bezoek aan een huisarts. Deze kan je verwijzen naar een gespecialiseerde (kinder)arts. Het is belangrijk dat kinderen (blijven) bewegen. Beweging is namelijk noodzakelijk voor een gezonde groei. Minstens een uur beweging per dag is sterk aan te raden. Zorg ook dat het gedrag van je kind wordt geobserveerd. Onzekerheid komt namelijk vaak voor bij kinderen die achterblijven in de groei. Soms met pesten als gevolg. Luister goed naar je kind en vraag om professionele hulp wanneer dit nodig lijkt te zijn.
lees ook: de sociaal emotionele ontwikkeling van je kleuter
Bron:
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!