Vriendschappen: op welk level zit je kind?

vriendschap kind

Vriendschappen: op welk level zit je kind?

We vinden het allemaal zo vanzelfsprekend om vrienden te hebben, dat we ons nauwelijks meer realiseren wat een ingewikkeld proces vriendschap is. Vriendschap vraagt bijvoorbeeld dat je je in een ander kan verplaatsen, dat je bereid bent iets voor een ander te doen, dat je rekening houdt met de gevoelens van een ander. Voor een kind toe is aan een volwassen vriendschap, doorloopt het een aantal levels van vriendschap. Je zou kunnen zeggen: net zoals een kind kruipt voor het kan lopen, moet het door level 1, 2, 3, 4 en 5 voor hij aan vriendschap voor het leven toe is.

LEVEL 1 vriendschap: tijdelijke vriendjes : ik wil, ik wil , ik wil

(Ongeveer van : 3-6 jaar)

Voor kinderen van deze leeftijd is spelen met een vriendje samen pret hebbe. Ze spelen met kinderen die lekker in de buurt en bij de hand zijn, en die dezelfde dingen leuk vinden als zij.

Kinderen van deze leeftijd kunnen bijna geen enkel ander perspctief zien dan hun eigen. Ze nemen dus aan dat het andere kindje precies hetzelfde wil en denkt als zij. En ze zijn oprecht geschokt, als ze erachter komen dat dat kindje een heel andere mening heeft.

Kinderen in het “ik wil, ik wil ,ik wil “ level, vinden het fijn om vriendjes te hebben. En ze vinden beslist het ene kindje leuker dan het andere, maar ze zijn nog niet wat je noemt betrouwbare vriendjes.

Een driejarige kan bijvoorbeeld rustig zeggen: “jij bent vandaag mijn vriendje niet”, gewoon omdat ze die dag iets anders willen doen dan het vriendje voorstelde.

Ondanks dat. kunnen drie jarigen heel trouw zijn. Onderzoek toont aan dat een half jaar nadat ze een kindje als vriend hadden aangewezen, dat zelfde kind nog steeds hun vriendje was

LEVEL 2 vriendschap: eenrichtingsverkeer, wat heb ik eraan?”

(Ongeveer van: 5-9 jaar)

Op deze leeftijd beginnen kinderen te snappen dat vriendschap verder gaat dan het moment waarop ze samen spelen, maar ze zijn wel sterk gericht op hun belang. Je zou kunnen zeggen, ze zien vriendschappen in als ”prettige dingen doen”, iets lekkers delen, naast elkaar zitten in de bus, een spelletje doen. Maar ze denken nog niet na over wat zij zelf moeten doen, om de vriendschap leuk te houden.

Grappig genoeg vinden kinderen op deze leeftijd vriendschappen heel erg belangrijk, ze zijn zelfs in staat een dan maar niet zo leuk vriendje te accepteren, zodat ze toch kunnen zeggen dat ze een vriend hebben.

Op deze leeftijd hoor je ook hoe ze schaamteloos vriendschap in zetten als onderhandelingsstrategie. “als ik met jou mee mag, dan ben ik je vriendje!!”

LEVEL 3 vriendschap: twee richting verkeer, volgens de regels

(Ongeveer van: 7-12 jaar)

Zes tot twaalf jarigen zijn heel goed in staat de zaken van uit het oogpunt van hun vriendje te bekijken, ze begrijpen dat hun vriendje niet altijd het zelfde voelt als zij. Ze snappen dus dat je iets om de beurt moet doen, maar ze kunnen nog niet dat stapje achteruit zetten  waardoor ze patronen in relaties kunnen herkennen.

In dit level zijn kinderen heel erg bezig met eerlijkheid en eerlijk delen, daar kunnen ze ronduit rechtlijnig in zijn. Als ze iets aardigs voor een vriendje doen, dan verwachten ze dat dat de volgende keer voor hen gebeurt. En als dat niet gebeurt dan kan de vriendschap daar behoorlijk onder leiden.

Kinderen in het “volgens de regels ”-level, kunnen hard oordelen, zowel naar anderen als naar zichzelf. Je kan ze dingen horen zeggen als :iedereen vindt mij stom omdat ikvan die stomme haren/kleren/weetikveel heb. Ze kunnen op deze leeftijd heel jaloers zijn, en het heel belangrijk vinden dat ze precies zo zijn als de rest.

Dit is ook de leeftijd waarop ze geheime clubs verzinnen. Die clubs kennen ongelooflijk ingewikkelde regels, over wie er wel en wie er niet in hoort. En  hebben- het zal je niet verbazen, meestal een heel kort leven

LEVEL 4 vriendschap: twee richting verkeer “Caring and Sharing”

(Ongeveer  van 8-15 jaar)

Op dit niveau helpen kinderen elkaar met elkaars problemen, vertrouwen ze elkaar geheimen toe die ze daadwerkelijk niet doorvertellen. Ze kunnen de gulden middenweg vinden en compromissen sluiten als ze allebei iets anders willen. Ze doen dingen voor elkaar zonder daarvoor iets terug te verlangen, maar omdat ze echt om elkaar geven.

Voor sommige kinderen is dit het “siamese-tweeling” level: ze kunnen echt geen moment buiten elkaar

LEVEL 5 vriendschap — volwassen vrienden: ” in voor en In tegenspoed”

(Ongeveer van : 12 jaar en ouder)

In dit level vinden kinderen vriendschap en voor al een of twee ECHTE vrienden enorm belangrijk, ze accepteren inmiddels volkomen dat hun vriend anders in elkaar zit dan zijzelf, sterker nog, ze vinden dat juist leuk en interessant. Ze zien wat ze daaraan hebben. Ze voelen zich ook niet zo snel meer bedreigd, in hun vriendschap. En raken niet van de kook als hun beste vriendje meerdere vrienden heeft.

Volwassen vriendschappen leggen de nadruk op steun en vertrouwen, en ook als ze even wat minder tijd voor elkaar hebben, blijven ze goede vrienden.

level vriendschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *