7 manieren waarop je kind je kan verassen

niet meer op schoot

Niet meer op schoot : je peuter wordt groot en dat kan je zomaar verassen

1 Mamma/pappa is lief

Je hebt het misschien wel tig- keer voorgezegd, je hebt er grapjes over gemaakt en je hebt het nog een keer voorgezegd. Maar als je peuter dan op een dag z’n armen om je heen slaat en zegt: mama is lief….dan smelt je.

2 Op een dag past hij niet meer op schoot.

Je gelooft het niet maar er komt een dag dan past je kind niet meer op schoot bij het voorlezen, of bij het tv kijken. Maar troost je een kind is nooit te groot voor een knuffel.

3 Je kind wil je er even niet bij hebben

De dagen dat je al blij was dat je even rustig alleen naar de wc kon zijn definitief voorbij. Sterker nog, je kunt nu geconfronteerd worden met een oorverdovende stilte. En als je dan op zoek gaat naar de oorzaak van die stilte, dan vind je je peuter, heerlijk aan het spelen…. hij wil niet meer op schoot en…hij heeft je echt even niet nodig…

4 Je kind kan jou ook iets leren

Terwijl jij loopt te piekeren wat je toch ook al weer aan oma hebt gegeven op haar vorige verjaardag, waar je nu weer je portemonnee hebt neergelegd, blijkt je kleuter dat prima te weten….
Die kleine hersentjes slaan genadeloos goed op. Tegen de tijd dat ze vijf zijn, zijn ze echt je beste speurhond.

5 Je kind is in staat je te kwetsen

Als je kind ouder wordt, lukt het hem ook je met woorden te kwetsen. Dus wees voorbereid op de dag dat hij gilt: “Ik haat jou!” Wees voorbereid op alle keren dat hij zal uitleggen hoe gemeen jij bent, omdat hij iets niet mag. En als hij puber is zal hij je uitleggen dat hij zich voor je geneert. Bij kleuters willen er ook nog wel eens wat waarheden in de trant van: “mam je tanden zijn geel”, uitrollen.
Rustig blijven bij dit soort zaken: uitleggen dat je niet zo maar alles mag zeggen, omdat jij hem nu even niet leuk vindt.

 6 Je kind toont echte moed

Stel: je kind is bang voor de tandarts, of kan niet zonder speen of knuffellapje. ( ook al wil hij heel eigenwijs niet meer op schoot) Op een dag slaapt hij in het donker of blijft de speen beneden. Je weet nu nog niet hoe trots je op zo´n moment bent.

7  Je kind voedt jou ook op

Omdat je nu eenmaal het goede voorbeeld wil geven, zul je je automatisch netjes gedragen waar je kind bij is. Je gebruikt geen schuttingtaal bijvoorbeeld, je bent zelf ook beleefd naar anderen. Jij eet zelf ook netjes ( zonder te smakken ) je bord leeg. En je zal merken: op een gegeven moment maakt het niet meer uit of je kind in de buurt is, je doet het gewoon….

lees ook : obstipatie bij je kleuter
.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *