Vaderdag

vaderdag

Wie bedacht vaderdag?

Sonora Smart Dodd groeide op in Spokane, Washington en werd opgevoed door haar vader William Jackson Smart, nadat haar moeder in het kraambed was gestorven ( tijdens de bevalling van haar zesde kind).
Op het moment dat haar moeder stierf was Sonora zestien jaar. En het betekende dat haar vader vijf kinderen en een pasgeboren baby moest grootbrengen. Sonora was het enig meisje van de zes kinderen en het gezin woonde op een boerderij op het platteland. Niet echt ideale omstandigheden, zou je kunnen zeggen.

Een lieve vader

In de ogen van Sonora was William een dappere, liefhebbende vader, die alles opofferde voor het welzijn van zijn kinderen.
In 1909, Sonora was toen 27, bezocht ze een Moederdag-dienst in de kerk. En vroeg zich af waarom er eigenlijk geen dag voor Vaders was. Ze kwam tot de conclusie dat er in het land niet genoeg respect voor vaders was. En daarom  ze begon hiervoor actie te voeren. Ze wist de Spokane Ministerial Association en de plaatselijke YMCA over te halen een resolutie in te dienen om Vaderdag te ondersteunen.
En zo werd de eerste vaderdag gehouden op 19 juni 1910 in Spokane Washington. Sonora had graag gezien dat Vaderdag op haar vaders´s verjaardag gehouden zou worden : 5 juni, maar de gemeenteraad besloot dat het de derde zondag in Juni moest zijn. Vraag mij niet waarom…misschien was een van hun vaders op die dag jarig….

Het verschijnsel vaderdag bleef niet onopgemerkt. Steeds meer staten namen het over.  Diverse presidenten zoals Woodrow Wilson enCalvin Coolidge spraken zich uit al voorstanders van Vaderdag. Maar het was pas in 1966 dat president Johnson een officiële proclamatie tekent waarin de derde zondag in Juni wordt uitgeroepen tot Vaderdag.
Sonora maakte dit allemaal nog mee: zij stierf in 1978 96 jaar oud.

lees ook : Quality-time: wij tijd zal je bedoelen

vaderdag

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *