Dakloos zijn of te vaak verhuizen en de schoolprestaties van een kind
Dakloos zijn en/of te vaak verhuizen heeft grote invloed op de schoolprestaties van een kind.
Nu kan je je daar natuurlijk wel het een en ander bij voorstellen: steeds opnieuw moeten settelen of zelfs de stress van het dakloos zijn: dat vraagt veel. Dat dat effect heeft op de schoolprestaties. Het is goed dat dat overtuigend is aangetoond. Te meer daar het onderzoek nog meer zaken aan het licht brengt.
Een 6 jaar durende studie in Amerika naar het effect op schoolpreaties van vaak verhuizen en zelfs dakloos zijn, laat nare consequenties zien. Het onderzoek toont aan dat dakloos zijn of meer dan 3 keer per jaar verhuizen een groot effect heeft op de schoolprestaties van een jong kind..
De onderzoekers stelden vast dat kinderen die een tijd dakloos waren geweest ( in Amerika 1 miljoen per jaar. In Nederland 9.000 !!) of die vaker dan 3 keer per jaar verhuisd waren, lager scoorden op het gebied van rekenen en lezen dan hun leeftijdsgenoten. Ze scoorden ook beduidend lager dan leeftijdsgenoten die eveneens afkomstig waren uit een gezin met een laag inkomen, maar die niet verhuisden of dakloos waren .
De achterstand van deze kinderen bleek heel hardnekkig en werd eigenlijk nauwelijks ingelopen. Veel van deze kinderen gaan dus met een achterstand naar het vervolg onderwijs.
Grote verschillen binnen de groep
Een ander opmerkelijk feit kwam ook aan het licht : hoewel de dakloze kinderen ALS GROEP een enorme achterstand vertoont, zijn er binnen deze groep enorme individuele verschillen. Een aantal kinderen laten een enorme veerkracht zien en scoorden gemiddeld tot goed.
Misschien is het belangrijk om juist deze kinderen opnieuw te volgen. Om dan te ontdekken wat er nodig is om ondanks een dakloze thuisstuatie toch een succesvolle school te hebben.
Het onderzoek is gedaan aan de University of Minnesota, the Minneapolis Public Schools. En the University of Pennsylvania, the University of Iowa, and Hong Kong Sue Yan University. Het onderzoek is gepubliceerd in Child Development.
bron Science blog
Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Kinderen en opvoeden
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!