Scheiden heeft consequenties
Het effect van scheiden op kinderen : een wetenschappelijk onderzoek
Over Judith Wallerstein die haar heel leven onderzoek heeft gedaan naar het effect van scheiden op kinderen.
Judith Wallerstein begon haar carrière als deskundige van het effect van scheien op kinderen in de 70-er jaren. Eigenlijk : aan de wieg van de scheidingsgolf. Tot dit tijd was scheiden, ongebruikelijk, ”not done” en een van beide partijen moest altijd ”de schuld” op zich nemen. Toen die obstakels weg vielen, gingen er heel wat gezinnen uit elkaar.
Judith merkte dat er in haar omgeving kinderen waren , vrolijke, gezellige, evenwichtige kinderen die al een derde of vierde huwelijk van hun ouders mee maakten
Omdat zij in de bibliotheek nergens iets kon vinden over het positieve effect van scheiden op kinderen, begon zij haar eigen onderzoek. En ze schreef California Children of Divorce Study”
Jaren lang interviewde ze gezinnen waarvan de ouders op het punt van scheiden stonden. Maar, en dat is het bijzondere aan haar werk , ze interviewde ze ook nog eens 5 jaar later, om te kijken hoe het nu met ze ging. Dit resulteerde in het boek :Surviving the Breakup: How Children and Parents Cope with Divorce.
Hetzelfde deed ze tien jaar later nog eens:
Second Chances: Men, Women and Children a Decade After Divorce
Hoewel Judith dus begon met het idee dat een scheiding voor kinderen nog niet zo erg was, kwam ze daar wel van terug. Haar belangrijkste kritiek punten:
· Het is nooit van te voren te bepalen wat het effect van een scheiding op een kind zal zijn. De effecten kunnen doorlopen tot ver in de volwassenheid.
· De kwaliteit van de familieverhoudingen na de scheiding is cruciaal. Ouders krijgen wel te horen dat ze geen ruzie moeten maken, maar natuurlijk gaan de zaken veel dieper. Omgangsregelingen , voogdijschap, co-ouderschap, het maakt niet uit, maar het kind moet het gevoel hebben voor de volle 100% door ouders gesteund te worden . Dat gevoel hebben maar weinig .
·Leeftijdsgebonden problemen : kleintjes van 2-6 zijn doodsbang om verlaten te worden. Kinderen in de basisschoolleeftijd kunnen haatdragend worden als ineens dingen niet meer kunnen die vroeger wel konden. Jonge pubers kunnen hun heil op straat gaan zoeken. Oudere pubers kunnen de rol van een ouder overnemen en zo overbelast raken.
· Stief-families zijn gebieden die bezaaid zijn met landmijnen die zoals dat bij een landmijn hoort niemand ziet, tot je erop staat…
Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Mannen, in hun jeugd misbruikt, meer risico op een hartinfarct
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!