Hebben kinderen last van Zwarte Piet in verschillende kleuren?

zwarte piet

Vorige week vertelde een vader me dat de laatste in zijn gezin, van zijn geloof was gevallen. ”Toch wel jammer..” Toen het gebeurt was, realiseerde hij en zijn vrouw zich dat dit kind een “gelover” was midden in de Pieten-discussie. Ze vroegen hem, wat hij daarvan nu had meegekregen.
Het kind keek hen verbaasd aan. Was er een discussie rondom Zwarte Piet  dan?

Mijn gezonde boerenverstand en Zwarte Piet

Mijn gezonde boerenverstand zegt mij, dat dit de reactie is die veel kinderen zullen laten zien. Kinderen hebben dat unieke vermogen de dingen te nemen zoals ze zich voordoen (daarvoor moeten wij volwassenen weer naar dure cursussen)
Echter gezond boeren verstand is natuurlijk niet voldoende om een mening op te baseren.

Daarom ging ik op zoek naar feiten.

Google is je beste vriend en dus daar tik ik mijn zoekvraag in.
Nou ik was kennelijk de eerste niet met deze vraag, de artikelen vliegen me om de oren.
Al bij de eerste blik op de eerste twintig artikelen, wordt me een ding glas en glas helder:
De opvatting over het effect van de Zwarte Pietendiscussie op de kinderen, verschilt per soort media.
Kranten als Telegraaf en Geen Stijl, laten we zeggen de wat behoudende en rechts georiënteerde media, berichten dat kinderen deze discussie niet begrijpen en er last van hebben.
De media ter linkerzijde berichten dat kinderen in het geheel niet zitten met de hele Zwarte Pieten discussie.

zwarte piet

Wie moeten we nu geloven?

Natuurlijk is onze waarneming van hoe onze kinderen het Sinterklaasfeest beleven, gekleurd door onze eigen gedachten over hoe Zwart een zwarte piet moet zijn. Maar als alle media ook gekleurd zijn, hoe kunnen we dan onszelf corrigeren? Hoe weten we dan of onze denkwijze ook klopt met de feiten.

Vraag het de kinderen

Ik vond een leuk artikel van Consulting Kids, een bureau dat met kinderen in gesprek gaat over allerhande zaken, en dus ook over Zwarte Piet. Ik heb met veel plezier de opmerkingen van de kinderen gelezen. Ze zijn net zo verschillend als die van de volwassenen en dat is natuurlijk niet raar.

Gelukkig discussiëren de kinderen een stuk milder en met meer begrip voor elkaar dan volwassenen….Opmerkelijk vond ik de uitspraak van Wim: ”waar bemoeien die volwassenen zich mee, het is toch gewoon een kinderfeestje”. Bezorgd vraagt hij zich af of die volwassenen zich misschien een beetje vervelen…

Uit de mond der kinderen hoort men de waarheid

Een van de mooiste oplossingen vond ik: “zwarte piet moet blijven, maar mensen mogen niet meer zwarte piet zeggen tegen bruine mensen.” Horen jullie dat? Ik noem geen namen, voetbal hooligans…

Willen jullie dit leuke onderzoek ook lezen: https://www.consultancy.nl/nieuws/15047/hoe-denken-kinderen-over-de-zwarte-piet-discussie

lees ook: Sinterklaas stress en wat jij daar aan kan doen of Sinterklaas en het mysterie van de chocoladeletters

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *