Angststoornis of te laag inkomen?

angststoornis

Men zou zich in de geestelijke gezondheidszorg de vraag kunnen stellen: heeft deze persoon last van een angststoornis of van een te laag inkomen.

Dat lijkt op zich een vreemde vraag, maar een Amerikaans onderzoek, toonde aan, dat het een heel relevantie vraag is !

Op gegeven moment viel het onderzoekers op dat veel moeders, die gediagnostiseerd waren als leidend aan een angststoornis, tot de moeders met het minste inkomen hoorde. Kort door de bocht gezegd: er waren wel erg veel moeders, met naast een angststoornis, die ook een wel heel laag inkomen hadden. Zoals we weten, kent Amerika veel armoede. Zeker onder alleenstaande moeders.

Met dat inzicht, rees de vraag: leiden zij misschien niet aan een psychiatrische stoornis, maar aan de gevolgen van een veel te laag inkomen?

Hoe wordt een diagnose angststoornis gesteld?

Een psycholoog voert natuurlijk gesprekken, luistert naar de klachten van de cliënt en beoordeelt of iemand lichamelijk gezond is. Om dan het probleem vast te stellen, kijkt hij naar de GGZ richtlijnen of de multidisciplinaire richtlijnen angststoornissen. Daarin is op basis van uitgebreid onderzoek vast gelegd, hoe een stoornis in elkaar zit, waar je hem aan kan herkennen en hoeveel kenmerken een cliënt moet hebben, wil je kunnen spreken van een angststoornis. Dit soort richtlijnen worden met regelmaat opnieuw bekeken en bijgesteld.

Het inkomen speelde niet mee

Wat blijkt nu? Bij de richtlijnen, worden zaken als zorgen om inkomen, niet of nauwelijks meegenomen.
Een dagelijkse strijd om voldoende inkomen, of om het weinige geld dat er is goed te verdelen, is enorm stressvol. Voor moeders is het verschrikkelijk hun kinderen voortdurend zaken te moeten onthouden, als verjaarcadeautjes, leuke kleren en noem al die zaken maar op. Dat geeft op termijn stress. Veel stress. Moeders worden angstig, gespannen, vaak ook onaardig en kattig. Hun omgeving vindt ze labiel. Dat vinden ze van zichzelf ook… En zo belanden ze dan vaak bij een hulpverlener. Omdat ze zelf zo gewend zijn aan de ellende van het eeuwige geld tekort, zien ze dat vaak niet als oorzaak van het probleem.

Belangrijk

Het is van cruciaal belang om te kunnen onderscheiden of een moeder lijdt aan een angststoornis of aan de gevlogen van te weinig inkomen: beiden moeten immers op verschillende manieren verholpen worden.

De kinderen

Er is ook onderzoek gedaan naar de gevolgen voor de kinderen als hun moeder last heeft van een angststoornis en /of van armoede.
Een onderzoek onder 4,898 kinderen onder de 3 jaar wees uit dat moeders, ondanks het feit dat er te weinig inkomen is en zij leiden aan een angststoornis, nog steeds kunnen moederen en dat de kinderen de angst niet overnemen. En dat is dan wel weer heel fijn.

Ik vind dit soort onderzoeken altijd heel boeiend, omdat ze ons laten zien, dat je nooit te snel met je oordeel moet klaarstaan

Lees meer het hele verhaal) wel in het Engels

Anxiety Disorders In Poor Mothers More Likely To Be The Result Of Poverty, Not Mental Illness

Lees verder Mijn kind: Opvoeding- Nee ik ben niet bang

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *