Zout kan ook een dikmaker zijn

dikmaker

Zout is een dikmaker! Weet je hoe dat komt?

Zoute snacks leveren een onverwachte bijdrage aan overgewicht bij kinderen en wel omdat ze zoveel dorst opwekken. Dorst die niet gestild wordt met water, maar met gezoete frisdranken. Tot die conclusie komen Australische onderzoekers na een analyse van gegevens van 4.283 kinderen tussen 2 en 16 jaar. Dat er een direct verband is tussen zout en te dik worden is niet vastgesteld.

Meer frisdrank als je meer zout eet

Wat werd wel vastgesteld:
62 procent van de kinderen dronk gesuikerde drankjes. Van de kinderen die gesuikerde drankjes dronken, bleek dat ze er méér van dronken als ze iets zout hadden gegeten. Per gram zout wordt er 46 gram meer gedronken en 17 gram extra suikerdrankjes genuttigd.

“Zo riskeren ze een ongezonde gewichtstoename”, aldus de onderzoekers. Kinderen die meer dan één gesuikerd drankje per dag consumeerden, hadden 34 procent meer kans op overgewicht. En meer dan een glaasje, nou dat heb je snel voor elkaar, natuurlijk.
“Kinderen minder zout laten eten, zou er toe moeten leiden dat ze ook minder frisdrank drinken en kan zo overgewicht tegengaan”, zegt onderzoekster Carley Grimes van Deakin University. “”Het zoutgehalte van voeding moet in het oog gehouden worden om onze kinderen een gezond leven te geven.””
Te veel zout kan leiden tot problemen met de bloeddruk, die op zijn beurt bijdraagt aan het voorkomen van hartaanvallen en beroertes.

Zout als dikmaker lijkt niet onlogisch, maar…

Een bedenking bij de studie: er is wel vastgesteld dat consumptie van zoute en gesuikerde drankjes samenhangen, maar er is geen direct verband gevonden. Met andere woorden: het is niet zeker dat het ene het andere veroorzaakt. Zout als dikmaker: het lijkt niet onlogisch, maar het kan niet echt bewezen worden.
Het zou kunnen dat ze alle twee de uiting zijn van een nog onbekende factor, zoals bijvoorbeeld levensstijl. Kinderen die veel snacks eten, zijn misschien ook de kinderen die thuis veel toegang hebben tot gesuikerde drankjes. Dat ze dan eerder kiezen voor frisdrank in plaats van voor water, is logisch. Of bevatten dit soort snacks te veel vet, waardoor ze doen bijkomen? Er zijn nog veel vragen om er achter te komen wie nu de echte dikmaker is. Maar opletten met zout, kan natuurlijk nooit kwaad.

Verborgen zouten

Anderzijds zegt de consumptie van zoute snacks veel, maar niet alles over de zoutinname per dag. Veel voedingsmiddelen bevatten ‘verborgen’ zout, zoals koekjes en brood. Hun impact werd niet meegerekend in de studie.

lees ook : Magere melk drinken helpt niet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *