Wat kun je doen aan ongehoorzaamheid

ongehoorzame peuter

Een ongehoorzame peuter, wat doe je eraan?

Kinderen weten je soms heel goed buiten jezelf te krijgen.
Maar de manier waarop jij reageert op hun gedrag heeft onmiddellijk invloed op het gedrag dat je de volgende keer van je kind te zien krijgt. En bepaalt dus of ze zich beter gaan gedragen. Iets om in je opvoeding rekening mee te houden, want het is best lastiger dan het lijkt.
Bijvoorbeeld : je hebt NEE gezegd toen er om een snoepje gevraagd werd.  Daar had je een goede reden voor want het is al bijna etenstijd. Laten we even heel eerlijk zijn : je hebt al een paar keer NEE gezegd……. En dan loop je de keuken in en je ziet dat je kleuter net de doos ijsjes uit de vriezer haalt….

Ontplof je ? Of denk je: laat maar…en laat je haar het ijsje opeten…..
Eigenlijk zijn beide reacties heel normaal, want je hersens springen onmiddellijk op de automatische piloot in stress situaties.
En dit is een stress situatie: je wil koken, je bent zelf moe en je kind houdt niet op met zeuren en is nu gestopt met naar je te luisteren…
MAAR als je te lief bent, of te boos, laat je de kans je kind iets te leren lopen, zegt Becky Bailey, Ph.D., schrijver van Easy to Love, Difficult to Discipline.

Omgaan met je ongehoorzame peuter: wat kan echt niet?

Omgaan met dingen niet mogen of kunnen is een belangrijke vaardigheid als je volwassen bent. En die training begint op hele jonge leeftijd ! Wat kun je doen: Het is makkelijker goed te reageren als je je zelf daarop voorbereid, Dus : bedenk welke antwoorden je kunt geven als je kind je niet gehoorzaamt ( zoals bv met dit snoep-incident) Je zult merken, dat  als je daar van te voren over nagedacht hebt, je hersens in zo’n crisissituatie niet op de automatische piloot springen , maar op de ideeën die je eerder had ontwikkelt.
Probeer het maar !
we wensen je van harte veel succes, want – en dat weten wij als geen ander- dit is niet het makkelijkste stukje in de opvoeding
Lees veder Mijn kind: Opvoeding- Zo hou je je huis opgeruimd en je humeur ook

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *