In de sneltrein van Sinterklaas naar Kerst

overgang naar kerst

over de over

5 december, vol verwachting sta ik met ouders, kinderen en collega’s op het schoolplein te wachten op de komst van Sinterklaas. Ik geniet van deze feestdag en ik ben benieuwd wat ons te wachten staat. Als juf maak ik met de kinderen heel wat feesten mee. Het ene feest valt niet te vergelijken met het andere. Waar het rondom Sinterklaas met regelmatig erg spannend is, waardoor de kinderen soms ook lopen te stuiteren door de klas, is het met Kerst heel sfeervol en gezellig. Het liefst ben ik deze dagen aan het werk. En anders hoop ik dat ik wat sfeer kan mee proeven bij mijn eigen kinderen op school. Maar weet je wat ik echt een verschrikkelijke periode vind? De tijd tussen Sinterklaas en kerst op school.

Overgang naar kerst…

Het start al in de week van 5 december; de eerste kerstdozen worden van zolder gehaald. En tijdens het afschminken van de Pieten en Sinterklaas verdwijnen de Sinterklaasversieringen rigoureus uit de school. Dit tempo kan ik nog wel volgen… Om 14.15 uur gaan al mijn kleuters dan ook naar huis met een goed gevulde tas met knutselwerkjes, cadeautjes, baksels en andere lekkernijen die wij die dag niet op gekregen hebben. Maar dan..! De eerste collega’s hebben de kerstdozen al in hun lokaal staan en starten met het versieren van de school in kerstsfeer…

Het kleuterlokaal blijft kaal

O help, ik begin eerst maar eens even om alle hoeken te Sinterklaas-ont-klazen. Met weemoed verzamel ik de Sinterklaas- en Pietenpakjes en alle zelf gemaakte taal- en rekenmaterialen uit de hoeken. En ook verwijder ik de posters en doe ik de prachtige sinterklaasboeken en cd’s in de dozen. Zucht.. het is weer voorbij! De dag daarna doen wij in de klas een relaxed programma, de kinderen vertellen honderduit over pakjesavond, sommige kinderen hebben hun cadeautje meegenomen en wij mogen met hun meegenieten van het speelgoed. Daarna gaan we kiezen uit de kast. Hier en daar vinden we nog wat chocolade muizen en pepernoten, we doen hier nog wat spelletjes mee en verdelen op deze manier de buit. De sfeer is relaxed en ontspannen. Ondertussen wordt onze middenruimte in kerstsferen gebracht en ook andere lokalen zien er al sfeervol uit, maar het kleuterlokaal blijft ijzig kaal.

Mijn eigen boemeltreintje!

Ieder jaar loop ik er weer tegen aan dat ik de overgang van Sinterklaas naar Kerst niet kan bijhouden. Het is een sneltrein die vaak zonder mij vertrekt. En ieder jaar verzin ik weer smoesjes dat ik die kunstige kerstboom in de klas niet hoef op te zetten. Dit jaar had ik het verschrikkelijk druk met het ontwerpen van ons nieuwe rapport, en had ik nog een vergadering. Maar gelukkig heb ik dan een hele lieve duo collega die dit karwei oppakt zodat ik morgen kan starten met het zingen van de sfeervolle kerstliedjes, voorlezen van het kerstverhaal omringt door een blinkende kerstboom en twinkelende lichtjes. En zo reis ik verder in mijn eigen boemeltreintje op weg naar Kerst!

12 antwoorden
 1. Laura zegt:

  Hier zijn we begonnen met het plaatsen van onze kerstversiering bij de start van de Advent, los van de Sint. Een gewoonte van vroeger in onze school (zat in een zeer katholieke school, waar de Sint eerder bijzaak was) die ik blijkbaar ergens moet overgenomen hebben. Maar het is veel hé, sint, kerst, nieuw, ..

  Beantwoorden
 2. Cynthia zegt:

  Ja het is veel achter elkaar. Dat vind ik ook. Misschien kunnen we de Sint vragen volgend jaar in juni te komen? Iets meer verdeeld. En lekker warm ook! 😊

  Beantwoorden
 3. Karin zegt:

  ik vind de overschakeling thuis ook altijd vrij abrupt. De afspraak is dat de boom pas na de sint gezet wordt en ik wil er het liefste een paar dagen tussen houden. Dat is echter buiten mijn dochters gerekend. Op pakjesavond krijg ik meestal al de vraag; ‘gaan we morgen de kerstboom halen?’ Soms is het gewoon te veel, laten we maar liever eerst de speculaas opeten. Mijn kerstboom staat ondertussen al te fonkelen, maar de kerstkrans en dergelijke moeten nog even wachten tot ik echt in kerststemming ben 🙂

  Beantwoorden
 4. Mama Jezz zegt:

  Mooi geschreven! En herkenbaar.
  Wij hebben na 5 december ook nog rustig aan gedaan in de kinderopvang. Afgelopen maandag is de kerstboom er in gezet en zijn we langzaamaan met kerst begonnen.

  Beantwoorden
 5. Nadia zegt:

  Het gaat inderdaad allemaal heel snel. Al moet ik zeggen dat ik de kerstsfeer wel weer heel gezellig vind en minder prikkels merk ik bij mijn zoon.

  Beantwoorden
 6. Dhini zegt:

  Herkenbaar. Eind van november voelt mij alles zo snel. Iedereen (de meeste) ziet er haast haast en gestrest door alle drukke overal en het weer ook nog koud. Brrr

  Beantwoorden
 7. Chicawithamakita zegt:

  Er is altijd wel iemand die je wil helpen ontsieren hoor😉.
  Idd is voor kids het sinterklaas feest een uitdehandgelopen kinderfeest. Waar kado s op voorgrond staan. Ouderwets voor de kachel met chocomel is nog weinig te zien.
  Kerst draait veel meer uit sfeer van versieren, uitgebreid koken en eten. En familie weerzien.

  Beantwoorden
 8. Iris zegt:

  Zo enorm herkenbaar op school. Ik werk in het speciaal onderwijs en gelukkig zitten er altijd een paar dagen zonder versiering tussen de feesten. Bewust. Omdat onze leerlingen het anders niet kunnen bijbenen.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *