Maak jij je kerstboom kidsproof?

kerstboom niet kidsproof

Zo ! we hebben Sint uitgezwaaid, compleet met zwarte pieten en roetveeg pieten en piet snot Alles is toch goed afgelopen ( ik was er even bang voor ) en vele kinderen hebben de verkeerde chocoladeletter gekregen. En nu is het : tijd voor kerstmis !!!  En ik vraag me af: is jouw kerstboom kidsproof?

In deze tijd waar we met alles zo ontzettend voorzichtig zijn, overal allergisch voor zijn…nou ja oke, je snapt, ik overdrijf graag een beetje, maar je begrijpt wat ik bedoel,  vraag ik me af: zetten we nog zomaar een kerstboom neer? Met kwetsbare ballen en engelen en zo ? Moet de kerstboom niet kidsproof in 2018 ?

Ik vroeg het een aantal jonge moeders. En tot mijn verbazing – ik geef het eerlijk toe – zeiden ze allemaal: Nee hoor, ze leren het maar! Een moeder gaf aan dat ze dit jaar geen boom zou zetten: als dat niet het toppunt van kidsproof was…Ze voegde er direct aan toe, dat ze in andere jaren haar kinderen had geleerd van de kerstboom af te blijven.

“Vorige jaar maar twee ballen gesneuveld” meldde een andere moeder, dat was aanzienlijk minder dan bij de verhuizing van vorig jaar! “En….”, voegde ze eraan toe “geweldig excuus om eens even lekker naar Intratuin  te gaan” Kijk, dat is van de nood een deugd maken.

Als je het aan mij vraagt, is het heel verstandig je kerstboom niet kidsproof te maken. En vergis je niet: ik was zo’n moeder die in de peutertijd alles wat kapot kon had opgeborgen. Lekker rustig. Voor mij dan, begrijp me goed.

Maar een kerstboom is een korte vreugde, een kerstboom heb je maar heel even. En het is bijzonder. Moeiteloos zie ik mezelf nog als klein kind heel voorzichtig de ballen in de boom hangen. En ik hoor mijn moeder zeggen: “Pas op hoor, dat is een hele mooie bal, die mag niet stuk” Op die manier leerde ik als klein kind, dat er zaken zijn waar je je aandacht bij moet houden. Die bijzonder zijn en de moeite van die aandacht waard.  Dat is een les voor het leven. En dat gun ik ieder kind.

 

12 antwoorden
 1. hippiemeisje zegt:

  Hier geen kerstboom, wel lichtjes en andere versieringen, maar geen boom. Ik hou er namelijk van dat kinderen hier nog wel kunnen spelen (het is hier nogal klein en bij zo een boom is de woonkamer meteen volledig gevuld), dat is ook kidsproof, denk ik dan maar. 😉

  Beantwoorden
 2. mario zegt:

  Ik ben het helemaal met je eens. Heb dan wel geen kinderen, maar om het hele huis baby-proof te maken is nergens voor nodig. Als je goed bezig bent met het ”opvoeden””leren” van je kind dan komt dat allemaal wel goed. Hoort er allemaal bij en dat ongelukje in een klein hoekje blijft er toch altijd.

  Beantwoorden
 3. Custodia Chineva zegt:

  Ik vier al 2 jaar geen kerst dus dit jaar ook geen kerstboom in huis, de druk heb ik gelukkig niet meer… super fijn vind ik het.

  Beantwoorden
 4. Dhini zegt:

  Mijn zoon vind het ook erg leuk om kerstboom in huis te staan. Wij hebben een kleine neppe kerstboom. Het maakt de sfeer warm en gezellig eruitzien. Helemaal mee eens

  Beantwoorden
 5. Jouvence.nl zegt:

  Ik vind een kerstboom in huis ook altijd erg gezellig. Dit jaar zetten we er geen, omdat we er de ruimte niet voor hebben en net twee kittens hebben, dat lijkt ons dus niet zo’n geslaagd plan.

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *