Koken met je peuter

koken

Je peuter heeft al wel honderd keer een kopje thee voor je gemaakt. En je hebt al honderden twee keer smakelijk gehapt in een ‘zogenaamd’ koekje.
Ik heb het nog niet gehad over de heksensoep, die in de zomer met liefde en zorg wordt klaargemaakt.

Het is zo’n aandoenlijk gezicht, die peuters die met groot enthousiasme handen vol gras en bloemblaadjes in een emmer kieperen en dan lekker gaan roeren.

Maar peuters zin natuurlijk niet helemaal gek, ze weten ook wel dat hun koekjes niet echt zijn en hun heksensoepje oneetbaar. Dat hindert niks, ze hebben lol voor tien. Maar…het echte werk vinden ze natuurlijk nog leuker.

Ik ben altijd een groot voorstandster geweest van kinderen voor het echie mee te laten doen. Natuurlijk binnen de grenzen van hun mogelijkheden, maar peuters kunnen meer dan je denkt!
Jong geleerd is oud gedaan, zegt het spreekwoord en dat is helemaal waar

samen koken.

Het is niet alleen het echt helpen bij klusjes als koken, waarvan je peuter leert. Terwijl jullie samen in de keuken staan, steekt je peuter ongemerkt een heleboel handigheidjes van je op. Over een paar jaar past hij die met de meest grote vanzelfsprekendheid toe, zonder zich maar te beseffen dat hij die van jou heeft afgekeken..

Terug naar koken met een peuter, wat kan een kind van bijna drie in de keuken doen, zonder gevaar voor eigen en andermans leven?

Wegen.

Zet de weegschaal klaar en geef je kind de rozijnen, de suiker of wat dan ook. Hij mag dat voorzichtig in de weegschaal gieten. Tot DIT streepje. Dan hebben jullie genoeg! Een mooie oefening in fijne motoriek. En nog voor je kind kan tellen, is hij al met cijfers bezig.

Roeren

Roeren hoort bij koken peuters kunnen dat prima, je kan ze zelfs leren zachtjes te roeren ( die fijne motoriek weet je wel?). Voor alle zekerheid zou ik wel een grotere kom gebruiken dan je normaal doet. Laat je peuter ook zien, dat je de ene en dan de andere kant op kan roeren. En dat je goed over de bodem moet gaan!

De peper en zoutmolen

Die zijn natuurlijk geweldig leuk! En dat kan je peuter ook heel goed. Wel spreek je van te voren af, een of twee of drie keer draaien! En je telt mee. Natuurlijk heb je al lang uitgelegd dat het eten heel vreselijk vies wordt, als er teveel zout of peper in beland!

met een heel klein beetje handigheid en slimmigheid, leer jouw kind al heel jong koken ( en daar heb je voordeel van, geloof me)

lees ook eens: koken met kleuters: pizza en appelmoes

.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *