Op naar groep 3. De oudste kleuters vliegen!

kleuters vliegen

Juf Petra ziet haar oudste kleuters vliegen…..

Het einde van het schooljaar nadert met rasse en schreden… Allerlei tradities zorgen voor een mooie afsluiting van het schooljaar. Vandaag is de nieuwe groependag; mijn oudste kleuters mogen proefdraaien in groep 3. Verwachtingsvol hebben ze naar dit moment uitgekeken. En hoe mooi is het om dan eindelijk bij de juf of meester van groep 3 in de klas aan te schuiven, om daar de eerste letters te leren en te snuffelen in de schrijfboekjes?

Het besef : mijn oudste kleuters vliegen uit

Onze kleutergroep krimpt door dit doorschuifmoment behoorlijk. Er komen een aantal nieuwe kleuters bij ons in de groep en in de loop van het schooljaar zullen er meer volgen. Door de rust in het lokaal komt opeens komt dat besef; mijn oudste kleuters vliegen uit! Hoe kan ik er voor zorgen dat zij veilig oversteken? Wat kan ik nog voor ze doen? Laatst reed ik met mijn auto over een N-weg. Plotseling stak moeder eend met haar kroost over. Ik moest op de rem trappen en kon het stel nog net ontwijken. Niet bepaald het schoolvoorbeeld voor veilig oversteken.

Mijn gedachten vliegen terug

Twee jaar geleden stonden wij als juffen er met jullie nog zo anders voor! Als vierjarigen waren jullie zo trots dat jullie een eigen stoel kregen, met een plaatje en jullie naam. En wat was het soms moeilijk om het broodtrommeltje binnen de gestelde tijd leeg te eten, of zo lang op je stoel in de kring te blijven zitten. En weten jullie hoeveel bekers er in die eerste kleutergroep zijn omgevallen? Hoe anders is het nu?! Jullie zijn gemiddeld 10 cm gegroeid, kunnen zeer zelfstandig taken en werkjes maken, de motoriek is verfijnd, de woordenschat is vergroot, jullie herkennen cijfersymbolen, letters, vormen. En bovenal zijn jullie een GROEP geworden!

Even mijn emoties uitschakelen

En nu ga ik verder, ik wil niet teveel nadenken en moet mijn emoties even uitschakelen. Ik weet: onze oudste kleuters vliegen uit met hun rugtas vol spelervaringen. Ik hoop dat zij een fijne kleuterperiode hebben gehad, dat ouders zich welkom hebben gevoeld en terug kunnen kijken op een mooie start van de basisschooltijd. Met een lach en een traan laat ik ze gaan en ik weet dat ze over een aantal jaar niet meer precies ons dagprogramma kunnen herinneren, maar ik hoop dat ze met een warm gevoel terugdenken aan het geklieder in de watertafel en dat spelen op ons prachtige schoolplein.

Fijne vakantie en veel plezier in groep 3, oudste kleuters!

12 antwoorden
 1. lodi zegt:

  Ik kan me best voorstellen dat het als juf of meester ook een speciaal moment is wanneer ‘jouw kleuters’ doorstromen. Ook leuk weer om in augustus/september weer nieuwe kleuters in de klas te mogen ontvangen en die klaar te stomen voor de volgende stap.

  Beantwoorden
 2. Sabine zegt:

  Mooi geschreven! Ik denk dat er ieder jaar weer zo’n momentje is. Je groeit toch naar elkaar toe. Ze zullen vast trots zijn op deze nieuwe grote stap en dan zijn er na de vakantie voor jou weer nieuwe lieverds om mooie herinneringen mee te maken. 🙂

  Beantwoorden
 3. nicole orriens zegt:

  Mooi om de gedachten van een juf te lezen! Ik kan me voorstellen dat je ook als juf best even weemoedig kunt worden als kleutertjes doorschuiven naar de volgende klas.

  Beantwoorden
 4. Kaat Krabbel zegt:

  wat liefdevol geschreven!
  De eerste basis van het schoolse leven is zó belangrijk voor een kind.
  Ik vind kleuters zó leuk……heb achteraf wel spijt dat ik toch niet naar de Pabo ben gegaan.

  Juf Petra….geniet van de laatste dagen en dan kan je genieten van je vakantie.
  Voor je het weet staan er weer nieuwe kleuters voor je klaslokaal te trappelen om jou als juf te hebben

  Beantwoorden
 5. Wanda zegt:

  Deze kant hoor je inderdaad niet zo vaak. Wel die van de ouders dat het zo snel gaat, maar dat geldt natuurlijk ook voor de juffen en meesters. Ook zij moeten elk schooljaar weer afscheid nemen

  Beantwoorden
 6. Maaike zegt:

  Afscheid nemen is nooit leuk. Ik weet niet veel meer van de kleuterschool maar mijn kleuterjuf Tineke zal ik nooit vergeten. Ze kon een ring tevoorschijn toveren 😉 Dat heeft veel indruk op gemaakt!

  Beantwoorden
 7. Melanie Hoogvliet zegt:

  Kinderen worden zo ontzettend snel groot. Mijn zoon is inmiddels 16 en neemt als het goed is volgend jaar alweer afscheid van de middelbare school time flies

  Beantwoorden
 8. José zegt:

  Bedankt voor de mooie basis lieve kleuterjuf! Ze vliegen uit met een verrijking aan ervaring.

  Lieve groet een moeder van een uitvliegende kleuter.

  Beantwoorden
 9. Coby zegt:

  Weer mooi geschreven lieve juf Petra.
  Zo te lezen ben je de afgelopen 2 jaren als “een moederkloek” geweest voor jouw kleuters en mag je nu best een beetje trots zijn dat ze, mede door jouw/jullie hulp als juf/fen zo zijn “gegroeid” en nu gaan uitvliegen naar groep 3!

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *