Hoeveel moet je kind per dag bewegen?

bewegen

Wanneer kan je zeggen, dat je kinderen genoeg bewegen?
Dat is heel eenvoudig: minimaal een uur ( zestig minuten dus ) per dag als we het hebben over een basisschool kind ( of een puber ) en het dubbele als we praten over peuters en kleuters.
Dat lijkt niet veel: vooral als je je realiseert dat je die tijd over de hele dag mag verdelen. Je kind hoeft dus geen uur in de weer te zijn: hier een kwartiertje, daar tien minuutjes…zo kom je er ook.

Maar….weet je hoeveel kinderen ook daadwerkelijk een uur per dag bewegen? Vijftig procent van de leeftijdsgroep…de helft dus.. Als we niet oppassen wordt het hier net zo erg als in Amerika: daar beweegt nog maar een op de vier kinderen genoeg.

Smoezen op een rij

Als het gaat om bewegen, zijn wij ouders daar in hoge mate verantwoordelijk voor.
En eerlijk, gezegd, wij zijn er best goed in die verantwoordelijkheid een beetje voor ons uit te schuiven…Smoesjes verzinnen…. Ik zet ze eens voor je op een rijtje.

Ze bewegen genoeg op school.

Kom op zeg! Dat uurtje gym in de week??  Als we het daar van moeten hebben..
En denk je dan ook dat ze bij gym een uur intensief bewegen? Er is ook nog zo iets als: om de beurt over de bok springen… Als je in een klas met 28 kinderen zit, duurt het even voor je in beweging mag komen. En nee….in de pauzes rennen ze ook niet als dollen over het schoolplein…

Zo lang ze niet te zwaar zijn, zit het wel goed met het bewegen.

Ho stop wacht !!!! Wil je pas beginnen met bewegen als ze al te zwaar zijn?? Is dat niet een gevalletje: als het kalf verdronken is, dempt men de put?
En los daarvan : wij mensen ( ja jij ook ) moeten bewegen omdat we daar sterkere spieren van krijgen, meer uithoudingsvermogen en ….meer weerstand!

Niks mis met even relaxen voor de tv

Dat klopt, maar dan wel NA het spelen.. Aan het einde van de dag! Als je ziet dat je kind al de halve middag in de weer is geweest met tablet, telefoon of weet ik welk scherm, dan is er zeker iets mis met een beetje tv. Ga dan iets met je kind ondernemen. (PS samen een WII tennisspelletje of zo doen, telt niet als bewegen…)

Mijn kind houdt niet van een sportclub

Heel begrijpelijk! Ik had er zelf ook altijd een P hekel aan. Ik ben nooit van de actieve sport en hoger, hoger, hoger , harder, harder, harder geweest. Maar dat is geen reden om niet genoeg te bewegen! Elke dag mee de hond uit laten, street dance (en alle andere vormen van dansen), lekker fietsen, skaten, skate boarden, er zijn zonder problemen heel veel manieren te vinden om gezellig en veel te bewegen, zonder sportclub!

Er is niet altijd tijd voor

Er kan van alles aan de hand zijn: het regent al 4 dagen, je hebt even geen geld om drie kinderen lid te maken van de gymnastiek vereniging en zo kunnen er allerhande redenen zijn waarom je kinderen niet in beweging komen. Dan is het toch echt tijd om creatief te worden!
Koop een groot springtouw, ga naar het buurtspeeltuintje, zet een speurtocht uit!
En wat die regen betreft: ik heb 15 jaar lang twee keer per dag de hond uitgelaten: ik kan je uit ervaring vertellen: het regent zelden een uur non -stop! En als dat zo is wat dan nog : in de plassen springen is ook beweging!

En tenslotte…laat de auto en de bakfiets thuis: laat je kinderen zelf lopen en fietsen..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *