Een stukje geschiedenis over oppassen: De bewaarschool

bewaarschool

We kunnen het ons bijna niet voorstellen, maar ruim een eeuw geleden, lieten moeders hun kinderen achter wanneer ze gingen werken. Ze werkten niet omdat ze dat fijn vonden, ze werkten omdat er anders niet genoeg geld binnen kwam om alle monden te voeden.
De oudste kinderen pasten op de jongsten en de moeders moesten maar hopen dat het allemaal goed ging..

Dat waren natuurlijk mensonterende toestanden.
De tijd dat men ervan uitging dat ieder in het leven zijn door God bedachte plaats kreeg toebedeeld, en dat we in de hemel allemaal het geluk deelachtig zouden worden, maakte langzamerhand plaats voor de gedachte dat we er ook wel voor konden zorgen dat onze tijd op aarde om uit te houden zou zijn.
Dat was de mooie kant, een andere kant van het verhaal is, dat de rijken langzamerhand wat bezorgd werden: die grote grauwe massa armen, die kon nog wel eens gevaarlijk worden!

Menslievendheid en eigenbelang de basis van de bewaarschool.

Het was een combinatie van menslievendheid en eigenbelang, die ervoor zorgde dat vele gegoede burgers begonnen aan liefdadigheid.
Een geliefd liefdadigheidsproject was het oprichten van de zogenaamde Bewaarscholen.
Daar mochten kinderen van af twee jaar naar toe, mits ze zindelijk waren. Het kostte de moeders een paar centen per dag ( voor die moeders nog best een aderlating, overigens )
“Tot de schoonste inrigtingen onzer eeuw behoren ongetwijfeld de Bewaarscholen, inzonderheid de kinderen uit de meest behoeftige volksklasse, waarbij de beschaving nog zoveel te wensen overlaat. Deze kweekplaatsen voor de teedere planten der menschheid geven toch het vertroostend uitzigt…”

Bron

Je ziet in deze tekst de aspecten die ik eerder noemde: angst en mededogen…

Een van mijn oud –oud tantes hield zich in Amsterdam ook bezig met de Bewaarschool. Zij brak een lans voor de kinderen van ongehuwde moeders. Mochten deze kinderen naar de Bewaarschool? Het was een heikel punt..
Ze won met het argument :”als een moeder er 5 cent voor over heeft haar kind veilig onder te brengen. Dan laat zij zien dat zij toch een goede moeder is….”

Het is voor ons allemaal niet meer voor te stellen. Toch hebben we veel te danken aan deze Bewaarscholen en de dames met hun goede werken: ze zijn de voorlopers van wat nu: groep 1 is

lees ook:wannneer is mijn kind toe aan groep 3

13 antwoorden
 1. Lodi zegt:

  Volgens mij la sik dit artikel al eens eerder op deze blog, of heb ik dat mis? Is het nu nog steeds niet zo dat lang niet alle vrouwen werken omdat ze het leuk vinden, maar puur voor het geld,liever zouden ze thuis zijn bij hun kinderen. terwijl er natuurlij ook genoeg vrouwen zijn die er niet aan zouden moeten denken om thuis te moeten zijn voor de kinderen.

  Beantwoorden
 2. Kaat krabbelt zegt:

  Leuk te lezen.
  Ik had best minder willen werken toen ik mn zoon kreeg maar financieel lukte dat erg niet.
  Wat mij tegenwoordig nog steeds opvalt dat mensen zo gauw hun oordeel klaar hebben. Niet werkende moeders worden veroordeeld net zogoed als bv de fulltime werkende moeders.
  Leef en laat leven….en wat fijn dat goede opvang zo makkelijk te regelen valt

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *