Zwanger en de zorgverzekering: handige aanvullende zorg

zorgverzekering

Als je zwanger bent, komt er een hoop op je af. Gelukkig heb je negen maanden de tijd om je voor te bereiden op de komst van jullie baby. Tijd om na te denken over een mooie naam, een prachtige babykamer en… de zorgverzekering. Afhankelijk van het moment waarop je zwanger wordt, of bepaald dit te gaan proberen, kun je hierop inspelen. Alleen in de laatste zes weken van het jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekering. Hou daar rekening mee.

Andere zorgverzekering kiezen

Nadenken over de zorgverzekering is misschien niet het eerste wat in je opkomt als je zwanger bent of wilt worden. Maar dit is wel heel verstandig om te doen! De zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd brengen veel kosten met zich mee. Handig dus om te zien of je kunt besparen op de zorg die je nodig hebt. De andere kosten rondom het krijgen van een baby zijn al hoog genoeg. Aan het einde van elk jaar kun je overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Ben je zwanger of wil je het komende jaar zwanger worden? Een goed moment om een avond zorgverzekering vergelijken in te plannen. Dit kan je zomaar geld besparen, en dat is met een baby op komst natuurlijk heel welkom!

Zorgkosten bij de zwangerschap?

Jij en je kindje komen al snel na de positieve zwangerschapstest onder controle bij de verloskundige. De afspraken, de controles en de standaardecho’s worden vergoed vanuit de basisverzekering. Is er een medische indicatie voor nader onderzoek? Ook dat worden kosten daarvoor gewoon vergoed vanuit verplichte verzekering. De basisverzekering dekt echter alleen de standaardzorg. Beval je thuis onder begeleiding van de verloskundige, dan wordt dit vergoed. Wil je graag in het ziekenhuis bevallen zonder dat daar een medische indicatie voor is, dan verwacht de verzekeraar dat je zelf een bijdrage levert. Zo’n eigen bijdrage geldt ook voor de kraamzorg.

Aanvullende verzekering

Een deel van de kosten wordt vergoed vanuit de basisverzekering. De grootste winst valt te halen in de aanvullende zorgverzekering voor zwangerschap. Al wordt een belangrijk deel vergoed vanuit de basisverzekering, de kosten voor de aanvullende zorg kunnen ook hoog oplopen. Wat wordt er voor zwangere vrouwen vergoed vanuit aanvullende pakketten? Het kraampakket, de eigen bijdrage voor kraamzorg en poliklinische bevalling, de combinatietest, fysiotherapie, lactatiedeskundige zorg, zwangerschapscursussen, gebruik van het TENS-apparaat tijdens de bevalling en de babymassage.

Kiezen zorgverzekering
Let bij het vergelijken van de verzekeraars goed op of de zorg bij jouw zorgaanbieder volledig vergoed wordt. Door de diverse aanbieders naast elkaar te leggen, kun je veel winst behalen. Kijk daarbij goed naar de volgende punten:

  • Wil je een zwangerschapscursus volgen? Kijk naar de hoogte van het bedrag dat je hiervoor vergoed krijgt.
  • Als je kiest voor een thuisbevalling, moet je een kraampakket in huis hebben. Bij een aanvullende verzekering krijg je dit vaak gratis geleverd. Niet aanvullend verzekerd? Dan betaal je dit pakket zelf.
  • Vind je het prettig om in het ziekenhuis te bevallen, ook wanneer daar geen medische reden voor is? Een aanvullende verzekering kan deze kosten (grotendeels) vergoeden.
  • Wat is het fijn dat een kraamhulp je de eerste week op weg helpt met de kleine. Je betaalt hiervoor echter wel eigen bijdrage van ruim 4,- per uur. Een aanvullende zorgverzekering kan deze kosten dekken en biedt soms de mogelijkheid tot extra uren.
  • Ook als zwanger worden niet vanzelfsprekend is, loont vergelijken de moeite.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *