Wat kost een baby?

kosten

Wat kost een baby?

Jullie hebben een kinderwens of zijn inmiddels in blijde verwachting.Wat spannend en wat heerlijk, gefeliciteerd! Om goed voorbereid te zijn op de komst van jullie kleine, is het belangrijk om te weten wat je allemaal moet kopen en geregeld moet hebben. Hiervoor bestaan uitzetlijsten wat moet ik allemaal regelen en diverse fora. Er hangt natuurlijk een prijskaartje aan deze zaken en dat is precies waar wij het over willen hebben.

Je kan het zo gek maken als je zelf wil….

Even een woord vooraf, je kunt het wat betreft de materiële zaken als de inrichting van het kamertje, de kleertjes en randzaken als een badje of een box zo gek maken als je zelf wilt natuurlijk. De ene ouder wil het liefst alles helemaal nieuw en de andere ouder knapt met heel veel liefde een wiegje van marktplaats op. We hebben het in dit artikel over gemiddelden, wat je daadwerkelijk wilt- of kunt uitgeven, is voor een ieder persoonlijk!

Woman in Gray Sweater Carrying Toddler in White Button-up Shirt

Welnu, de kosten

Het Nibud heeft onderzoek gedaan naar de kosten voorafgaand aan- en rond de geboorte, hierbij heeft zij adviezen van kraamcentra en aanstaande ouders als richtlijn gebruikt bij het bepalen van de prijzen. Ze zijn uitgegaan van vrij lage bedragen. Deze informatie hebben wij in dit artikel gebruikt.

Voorafgaand aan de bevalling

Voor de bevalling is het belangrijk dat de babykamer is ingericht, dat kleertjes voor vlak na de bevalling, zeg maar voor de eerste maand, en alle verzorgingsproducten in huis zijn. Dan hoef je hier niet meer over na te denken. Al met al indiceert het Nibud deze kosten, babykamer, kleertjes en verzorgingsproducten, op zo’n €650,-.

Vervolgens heb je het kraampakket. Dit pakket bevat medische artikelen die tijdens en na de bevalling nodig zijn. Het wordt sterk geadviseerd, zo niet verplicht gesteld, om dit pakket in huis te hebben. Wanneer je aanvullend verzekerd bent krijg je deze vaak van de zorgverzekeraar. Wanneer dit niet het geval is moet je rekening houden met zo’n €30,- voor het kraampakket.

Zwangerschapskleding

Zwangerschapskleding, ook zo’n ding waar je vooraf niet bij stilstaat. Alles gaat steeds strakker zitten en op een gegeven moment passen je gewone kleren niet meer; je broeken (met name de band) en je ondergoed (lees: BH’s) doen erg hun best maar het is gewoon niet meer te houden: je moet aan de zwangerschapskleding. Houd hierbij rekening met minimaal €200,-. Dit is een redelijk krap budget, maar bedenk, het hoeft geen hele garderobe te zijn.

Dan natuurlijk nog de kaartjes! Die bereid je voor de bevalling meestal voor, je vult ze vlak na de bevalling aan en verstuurt ze met trots. De gemiddelde kosten hiervoor bedragen €100,-.

Kosten bevalling en kraamzorg

Afhankelijk van hoe je verzekerd bent, moet je een ziekenhuisbevalling zonder medische noodzaak zelf betalen. De kosten hiervan bedragen in 2018 €341,31. Wanneer er wel een medische noodzaak is worden deze kosten door de zorgverzekeraar betaald. Het kan nooit kwaad om vooraf bij je zorgverzekeraar te informeren of je voldoende verzekerd bent. Dit voorkomt verrassingen achteraf.

De kosten van kraamzorg liggen rond de €210,-. Het betalen hiervan hangt ook af van hoe je verzekerd bent. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden ook deze kosten.

Overige eenmalige kosten

Dit zijn zaken die belangrijk kunnen zijn, zoals een autostoeltje, maar niet persé (direct) noodzakelijk, zoals een wipstoeltje of vakantiebedje. Evengoed fijn om te weten wat hier de gemiddeldekosten van zijn. Uitgaande van een box met boxkleed, kinderwagen, buggy, kinderstoel, autostoel, flesjes en aanverwante zaken, babyfoon, draagzak, vakantiebedje, traphek en wipstoeltje kun je hiervoor zo’n € 1000,- reserveren.

Structurele kosten

Nu je de kosten van voor en vlak na de bevalling in kaart hebt, naast bovenstaande éénmalige kosten, is het verstandig om rekening te houden met het feit dat er nu geen twee, maar drie monden te voeden zijn. Verder staan nu ook de babyvoeding, luiers en billendoeken op de band bij de kassa. Je bent dus per keer meer kwijt aan boodschappen. Ook zal het verbruik van water en energie omhoog gaan en is er mogelijk de factor kinderopvang die maandelijks terugkomt.

Al met al gaan de kosten omhoog terwijl uw inkomen mogelijk omlaag gaat omdat één van beiden misschien minder wil gaan werken wanneer de kleine er is.

Krappe sokken? Lenen is ook een optie.

Een kindje is een verrijking van je leven. Je leven richt zich volledig anders in, prioriteiten veranderen en met de structurele kosten van een kindje houd je rekening. Het kan echter zijn de je de eenmalige kosten even niet paraat hebt. Het is dan de moeite waard om eens te bekijken of een lening je uit de brand kan helpen. Het afsluiten van een lening is namelijk vaak voordeliger dan in de rode cijfers gaan op je bankrekening, gebruik maken van je creditcard of de babykamer op afbetaling kopen bij een postorderbedrijf. De rentes die je daarover betaald zijn niet mis en de uiteindelijke kosten kunnen behoorlijk oplopen, iets waar je niet op zit te wachten. Het opvragen van een leningofferte bij een financieel specialist als
Frisia financieringen is vrijblijvend en gratis . Onderzoeken kan noiit kwaad, toch?

lees ook : https://www.babyenkind.nl/gespot/fietsen/

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *