Een lastige maar noodzakelijke vraag.

verzekering

Sommige vragen in het leven zijn lastig, maar ze moeten gesteld worden, om te voorkomen dat er later nare dingen gebeuren.

Een voorbeeld van zo´n vraag is: heb jij/hebben jullie een overlijdensrisicoverzekering ?
Overlijden, daar praten we liever niet over en dat is heel begrijpelijk. Daar wil je gewoon niet aan denken. Natuurlijk is, statistisch gezien, de kans dat je jong overlijdt en – erger – jonge kinderen achterlaat, niet heel groot. Per jaar overlijden er 1,191 duizend mensen tussen de 30 en de 40 jaar. (bron CBS) Maar hij is er wel. En doen of het anders is, is dus niet verstandig.

Ik vergelijk het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering (ORV) wel eens met het meenemen van een paraplu als ik ga wandelen. Als ik dat vervelende ding meeneem, dan valt er nooit een druppel regen! Ik sluit graag een overlijdensrisicoverzekering af, om hem nooit, nodig te hebben!

Wat houdt zo’n verzekering nu eigenlijk in? Ik citeer “Een overlijdensrisicoverzekering keert een afgesproken bedrag uit als je tijdens de looptijd overlijdt. Dat bedrag gaat naar je nabestaanden of andere begunstigden. Zo kunnen zij het wegvallen van jouw inkomen opvangen. Bijvoorbeeld om de hypotheek of een deel daarvan af te lossen of huur te blijven betalen. Al vanaf enkele euro’s per maand kun je je nabestaanden beschermen tegen de financiële gevolgen van je overlijden
Bron Allianz

Het betekent in de praktijk dat  voor de nabestaande de onmiddellijke zorg: waar moeten we wonen, is weggenomen. Dat maakt het verdriet om het verlies niet minder natuurlijk. Maar het maakt de dagelijkse gang van zaken wel gemakkelijker.

Je kunt – als je dat zou willen – met een paar drukken op de knop jezelf – en je naasten – verzekeren Maar dat raad ik je niet aan. Er zijn een aantal vormen van overlijdensrisicoverzekeringen en die hebben allemaal hun eigen voor en nadelen. Welk bedrag wil ik verzekeren en moet dat bedrag altijd hetzelfde blijven? Om dat soort afwegingen voor jezelf te maken is het verstandig om hier samen een avondje voor uit te trekken en te bespreken hoe je de toekomst ziet, wat jullie samen willen en wat je daarvoor nodig denkt te hebben. Dan kun je een weloverwogen besluit nemen.

Niet altijd wordt aan jou de keus gelaten of je een verzekering wil afsluiten. Een aantal banken stelt bij het verstrekken van de hypotheek verplicht dat je een ORV afsluit voor het bedrag dat uitkomt boven 80% van de verkoopwaarde van het huis. Tot 2017 was het afsluiten van zo’n verzekering zelfs verplicht!
Ik kan me nog herinneren dat ik dat destijds gewoon was vergeten!  Daar kwam ik bij het tekenen van de koopovereenkomst achter. Toen mocht ik niet tekenen. Gelukkig kon ik snel zo’n verzekering afsluiten en werd ik die dag alsnog trotse eigenaar van mijn eerste eigen huis! Wat een heerlijk gevoel was dat.

Gelukkig werkte de verzekering bij mij als de paraplu tegen de regen. Met manlief en twee kids, hebben we heel gelukkig in dat huisje gewoond. Maar stel dat…Ik werd nog beschermd door de wetgeving, jullie moeten echt je gezonde verstand gebruiken. Maar dat kunnen jullie best!

Lees ook eens: baby op komst, zo maak je je woning veilig

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *