Knutselen in de herfst: de leukste DIY knutsels met je kinderen

herfstbladeren

Knutselen is altijd erg gezellig. En nu het koud en nat is buiten, is het er ook echt de tijd voor. Dus zet je een lekker kopje thee of chocolademelk en haal je de knutselspullen tevoorschijn. Wat je gaat maken? Check deze leuke herfst ideeën maar eens!

Herfstbladeren collage

Oke, het is even wat printerwerk. Je zoekt namelijk op internet mooie kleurplaten of lijntekeningen van herfstbladeren. Vervolgens print je deze uit zo vaak je wilt. Het is slim om van tevoren al extra cartridges, bijvoorbeeld de bekende hp 304 cartridges, in huis te halen. Zo kun je gewoon printen zonder bang te zijn dat je halverwege je knutselproject naar de winkel moet. Heb je genoeg bladeren geprint? Dan gaan jullie ze versieren. Je kunt ze inkleuren, maar ook verven of beplakken met stukjes gekleurd papier of glitters. Ben je klaar met je knutselwerk? Dan ga je een collage maken van de bladeren. Dat kan op drie manieren:

  • Plak de bladeren half over elkaar, zodat ze stevigheid hebben aan elkaar. Dit is heel mooi, maar is niet altijd stevig genoeg.
  • Plak de bladeren op een groot blad, bijvoorbeeld A1 of A0 formaat. Een stuk behang-rol werkt ook goed.
  • Bevestig de bladeren op een groot prikbord, op een magneetbord of rechtstreeks op de muur.Herfstbladeren collage

2. Knutselen met echte herfstbladeren

Wat is er leuker dan knutselen met spullen die je zelf uit de natuur hebt gehaald? Dit knutselwerkje begint met een leuke boswandeling of een tochtje door eigen tuin of buurt. Daarbij speur je samen met je kind naar mooie herfstbladeren. Ze mogen nog groen zijn of al aan het verkleuren naar mooie rode en gele tinten. Kies bladeren van verschillende bomen of ga juist voor één bladsoort. Neem de bladeren mee naar huis, spreid ze uit en laat ze rustig drogen. Tip: leg ze te drogen op keukenpapier of handdoeken, want anders kunnen ze vastplakken aa het oppervlak. Zijn de bladeren goed droog? Dan kun je ermee knutselen. Wat leuke ideetjes:

  • Blad-egel: Print een grote egel uit. Beplak het lijfje met blaadjes, zodat ze lijken op de stekels. Aan de voorkant kleur je het gezichtje en de pootjes van de egel in.
  • Herfstcollage: Maak een herfstcollage (zie hierboven), maar dan van gedroogde bladeren.
  • Bladerdieren: Gebruik de blaadjes om er vormen van te maken. Zoals poppetjes, diertjes of andere bijzondere vormen die bestaan uit blaadjes. Bij grote vormen kun je de blaadjes gebruiken als mozaiek.
  • Herfstkrans: Neem een kartonnen bordje. Knip de bodem eruit, zodat je alleen de rand overhoudt. Beplak deze met herfstbladeren om een mooie herfstkrans te maken.Herfstcollage

lees ook eens mijn kind knutselt en ik ook
of verdiep je eens in het kleurgebruik van een peuter,dat is heel erg boeiend!

en lees zeker het poetische blog van mama Jezz Herfst: kastanje in je broekzak

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *