Een veilig huis met traphekjes

traphekjes

Zodra je kind kan kruipen, is niets meer veilig. De nieuwsgierigheid is veel beter ontwikkeld dan het motorisch vermogen en dat kan voor ongelukken zorgen, zeker in de buurt van een trap. Hang dus op tijd veilige traphekjes op. Gelukkig zijn er tegenwoordig diverse modellen en merken die grondig getest zijn en aan alle veiligheidseisen voldoen. Hoe kies je een voor jou geschikt traphekje?

Soorten en gebruik

Je hebt de keuze uit traphekjes met directe schroefbevestiging in de muur of met behulp van muurcups, waarin je het hekje eenvoudig bevestigt. Ook zijn er klemhekjes te koop, bijvoorbeeld van het merk Reer. Klemhekjes kun je beter onderaan de trap of in deuropeningen gebruiken, een schroefrekje is geschikter bovenaan de trap. Alle traphekjes zijn met één hand te openen en te sluiten. Naast het vertrouwde spijlenhek zie je ook oprolbare traphekjes van het merk Lascal. Het voordeel is dat je deze nauwelijks opmerkt wanneer ze niet gebruikt worden en ze minder plaats innemen. Door de strakke uitstraling passen ze naadloos in een minimalistisch interieur.

Sluitsystemen

Hoe hoger de prijs, des te geavanceerder het sluitsysteem. De oprolbare traphekjes van Lascal hebben naast de handmatige bediening een nieuwe automatische vergrendeling. Wanneer het scherm opengaat geeft het daarbij een klikkend geluid af, ideaal om bijvoorbeeld ouders te waarschuwen als oudere kinderen ermee spelen. De spijlenhekjes van Kidco hebben een magneetsluiting, waardoor ze automatisch achter je sluiten. Daarnaast zijn ze extra hoog zodat huisdieren er niet eenvoudig overheen kunnen springen. Kidco heeft ook een speciaal haardhek om kinderen en huisdieren in de woonkamer te beschermen.

Maten en materialen

Meet altijd eerst de breedte van de deur- of trapopening op om een geschikt traphekje te zoeken. Een aantal traphekjes is verstelbaar of heeft extra verlengstukken. Voor een heel brede opening, als kamerverdeler of beschermer tegen kachel of haard is het veiligheidsrek van Noma heel geschikt. Noma heeft verder een voordelige collectie spijlenhekjes, uitgevoerd in hardhout of metaal. De iets luxere Ikon Noir heeft met de strakke zwarte spijlen een design uitstraling.

Welk traphekje je ook kiest, zorg dat deze stevig gemonteerd wordt en blijf altijd alert. Laat kinderen niet alleen spelen in de buurt van traphekjes en zorg dat de trap zelf stroef is en vrij van spullen. Wanneer je kind hieraan toe is, oefen dan met traplopen en zorg eventueel voor een extra leuning op kinderhoogte.

 

lees ook : veiligheid in huis

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *