5 schattige dingen van een peuter

Schattige peuters

Peuters in de peuterfase…schattig en vermoeiend tegelijk

De peuterfase kan soms behoorlijk pittig zijn. We zeggen niet voor niks “ik ben 2 en ik zeg nee!”. . Meestal willen ze precies het tegenovergestelde doen van wat jij wil doen. Als moeder van 3 kinderen en ex-pedagogisch medewerker, kan ik denk ik wel zeggen dat ik de nodige ervaring heb met de peuterfase.
Toch kunnen peuters ook heel erg schattig zijn. Ik zette 5 voorbeelden van schattige dingen aan peuters op een rijtje.

1. Grappige woorden en versprekingen.


Peuters leren in een rap tempo praten. Van losse woorden, naar korte en steeds langer wordende zinnen. In het begin praten ze je vooral veel na, ze leren steeds meer woorden. Maar sommige woorden kunnen ze nog niet zo goed uitspreken. Dat levert regelmatig erg schattige woorden en leuke uitspraken op.
Zo noemende mijn dochter de prullenbak heel lang de ‘gooiop’. En mijn middelste zoon zei ‘maya’ tegen alle vliegende insecten. Misschien had hij te vaak de filmpjes van Maya de bij gekeken? Mijn jongste zoon praat nu vooral nog met losse woorden en noemt iedereen in huis nu ‘papa’.

2. Enthousiaste peuters


Als peuters iets leuk vinden, laten ze dit heel goed merken. Ze willen 100 x keer met veel enthousiasme hetzelfde boekje lezen, hetzelfde filmpje kijken of hetzelfde spelletje doen… Voor jou als ouder is dat misschien wat saai, maar een peuter leert heel veel van herhaling.
Ze kunnen ook een grote voorkeur hebben voor bepaald speelgoed of een bepaalde activiteit.
Het stoppen ermee is dan vaak wat minder leuk. Mijn jongste is dol op buiten spelen, de hele buurt mag meegenieten van zijn driftbui als het tijd is om naar binnen te gaan.

3. Peuters zijn behulpzaam


De meeste peuters vinden het erg leuk om te helpen met allerlei klusjes. Of die hulp altijd even handig of welkom is, daargelaten.
Ik vind het super schattig als mijn zoon ergens mee knoeit en zelf meteen een doekje gaat halen.
Of als mijn man aan het klussen is en de peuter er met een schroevendraaier en hamer naast gaat zitten.

4. Zelfstandige kinderen


Hoe ouder je kind wordt, hoe meer hij zelf wil doen. Je peuter ontdekt zijn eigen ik en heeft door dat hij niet altijd jou hulp nodig heeft. Heel schattig, je moet er soms wat extra tijd voor uittrekken als je weg wilt. En hoe meer haast jij hebt, hoe dwarser de peuter. Maar uiteindelijk krijgt hij zelf zijn schoenen aan. En zitten de schoenen verkeerd om? Vooral niet proberen ze alsnog goed te doen. Maar complimentjes geven dat hij het zo goed zelf kan.

5. Papa’s en mama’s-kindjes


Hoe ouder de peuter wordt, hoe minder vaak hij wil knuffelen. Toch kunnen ze ook nog niet zonder papa en/of mama. Sommige peuters moeten ineens huilen bij het afscheid op de opvang, terwijl ze daar al heel lang heen gaan. Ze beseffen ineens dat je weg gaat. Duidelijkheid en structuur is voor een peuter daarom heel fijn. Zo weten ze waar ze aan toe zijn en wanneer je weer terug komt.
Midden in de nacht een huilende peuter? Lekker even knuffelen. Blijkbaar heeft hij jou gewoon even nodig.
En hoewel we liever zouden slapen ’s nachts probeer ik maar goed te genieten van die nachtelijke knuffels. Want over 10 jaar is knuffelen met je moeder waarschijnlijk heel stom

Wat vind jij schattig aan jouw peuter?

lees ook : waarom een peuterspeelzaal

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *