Als je peuter een nachtmerrie heeft

nachtmerrie

Ieder mens heeft wel eens een nachtmerrie, je peuter dus ook.
Je schrikt er als ouder behoorlijk van, zo’n angstig kind dat verward en angstig in zijn bedje zit…
Toch is er geen reden om te schrikken, dat weet je, jij hebt ook wel eens een nachtmerrie. Je hoeft dus helemaal niet te denken dat er iets ernstig psychisch mis is met je peuter. En al helemaal niet dat jij als ouder hopeloos hebt gefaald.

Peuters maken overdag van alles mee, dat verwerken ze in hun slaap, net zoals jij en ik dat doen. En soms maakt het peuterbrein daar ineens iets engs van. Je moet niet vergeten: een peuter heeft nog niet zoveel woorden als wij tot zijn beschikking. Dus zaken relativeren, zoals wij dat kunnen, lukt nog niet zo goed. En daarom hebben peuters vaker nachtmerries dan dat wij ze hebben.

Hoewel je een nachtmerrie bij een peuter niet kan voorkomen, zijn er wel zaken die je kan doen om de kans op een nachtmerrie kleiner te maken:

  • Niet met een overvolle buik naar bed
  • Niet nog even op de tablet, voor het slapen!
  • Als je kind een nachtmerrie heeft troost hem dan in zijn eigen bedje!
    Een extra knuffeltje, een lampje aan, blijf desnoods nog even bij het bed zitten. Maar neem je peuter niet bij je in bed! Indirect zeg je dan: “je bedje is niet veilig, kom maar veilig bij mama!”
  • De volgende dag kan je over de droom praten ( vaak weten peuters nog wel dat ze naar gedroomd hebben)
  • Vertel dat jij ook wel eens nachtmerries hebt ( gehad)

Let op:
Peuters leven voor een deel nog in een “fantasie” wereld. Zaken die ze nog niet kunnen benoemen of begrijpen, vullen ze zelf al fantaserend in. Voor peuters is het verschil tussen echt en niet echt, waarheid en fantasie heel lastig. Als jij nu gaat vertellen, dat die droom niet echt is, dan snapt die peuter gewoon weg niet waar jij het nu over hebt. Dus het is veel slimmer om te zeggen dat nachtmerries altijd over gaan en dat je dan weer wakker wordt in je lekkere warme bedje…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *