fbpx

Van 2 jaar naar 4 jaar, de ontwikkeling van je peuter

28 november 2010| door: Felice Veenman |1742 Views|0 Comments
Van 2 jaar naar 4 jaar, de ontwikkeling van je peuter

De ontwikkeling van je peuter per kwartaal beschreven

De komende twee jaar zal je kind een stormachtige ontwikkeling doormaken.
Je kunt het je waarschijnlijk nog niet voorstellen, maar over 2 jaar praat je kind als de beste. Kan hij lopen en fietsen en rennen en dansen.  Kan hij helemaal zelfstandig eten en helemaal zelfstandig naar de wc.

lees en geniet van de ontwikkeling van je peuter

de ontwikkeling van je peuter
de ontwikkeling van je peuter

Emotionele ontwikkeling: emoties van je peuter

Een peuter van deze leeftijd draagt het hart op de tong, en in z’n stem, vuisten, stampende voeten en krokodillentranen. Je hoeft maar weinig te raden naar de gevoelens van een 2 jaar oud mensenkind. Het uiten van emoties is gezond. Ook als het geen positieve emoties zijn, maar voel je niet geroepen elke traan onmiddelijk te drogen! Laat je kind gerust weten dat het helemaal normaal is, dat je soms even niet gelukkig bent. Dat is gewoon een deel van het leven van alledag. Altijd troosten, alles voor je kindje in orde maken. Het geeft je peuter een heel verkeerde boodschap: namelijk dat het fout is om soms verdrietig of boos te zijn. Altijd alle problemen van je peuter willen oplosssen, ontneemt je peuter ook de kans om zelf z’n problemen op te lossen.

Wat kun je wel doen?

Je kunt je peuter leren z’n emoties te benoemen: “ben je zo boos omdat we vandaag geen eendjes gaan voeren?” Wat je ook kan doen is je kind  vertellen dat jij dezelfde emotie hebt. “je bent verdrietig omdat oma weggaat hè, mama vind het ook heel jammer.” Als je kind schreeuwt of slaat omdat het boos is, laat het dan andere manieren zien om z’n boosheid te uiten. Een kussen mag je wel slaan, met je voeten stampen ook.
lees verder over de ontwikkeling van je peuter

de ontwikkeling van je peuter
de ontwikkeling van je peuter

 lees meer

 

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *