Je peuter van 31 maanden

de ontwikkeling van je peuter van 31 maanden

De ontwikkeling peuter 31 maanden ook een peuter kan stress ervaren, een basaal begrip van tijd en je peuter leert steeds beter praten

Motorische ontwikkeling van je peuter:

Over het algemeen zijn peuters vrolijke en opgewekte kindjes, maar wist je dat ook zulke jonge kinderen last van stress kunnen hebben? Bekende stress-factoren voor jonge kinderen zijn bijvoorbeeld: te veel afspraken op de agenda, te weinig routine, ziek zijn, een verhuizing, het missen van een vertrouwd persoon uit de omgeving, de komst van een broertje of zusje.

ontwikkeling peuter

Waaraan kun je zien of je kindje gestrest is?

  • Lijkt plotseling teruggetrokken en ongeïnteresseerd.
  • Van vrolijk en opgewekt kind veranderen in een mokkige, boze peuter.
  • Niet willen spelen.
  • Meteen naar huis willen als je ergens naar toe bent gegaan.
  • Ineens niet meer zindelijk zijn.

Het enige antwoord is: rust en regelmaat, knuffelen en kalm blijven. En dat klinkt makkelijker dan het is.

 

de ontwikkeling van je peuter van 31 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 31 maanden

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling van je peuter van 31 maanden

Taalontwikkeling van je peuter

Praten is automatisch gekoppeld aan horen en het begrijpen van taal. Door naar anderen te luisteren ontdekt je kind hoe woorden klinken en hoe zinnen worden opgebouwd. Als baby ontdekte hij hoe hij klanken moest maken, toen hoe hij van die klanken woorden kon maken. Toen hij een jaar was, was hij druk bezig al die klanken om hem heen na te doen. Nu komt de volgende mijlpaal: je kind maakt de sprong van simpele woordjes en zinnetjes naar het stellen van vragen, het geven van aanwijzingen en het vertellen van verhalen!!

ontwikkeling peuter 31 maanden

Nu je kind een grotere woordenschat heeft, zal het beginnen te experimenteren met variatie in klank. Fluisteren, schreeuwen om er maar eens twee te noemen. Het vraagt een beetje oefening. Je kind kan denken dat het volkomen normaal praat, maar in feite wordt de vraag gefluisterd. Maar deze fase duurt niet zo lang, al snel kunnen ze hun volume beheersen. Nu leren ze ook termen als Ik, jij, mij en kunnen ze echte zinnen maken, zoals “Ik ga naar buiten.” Ze krijgen zelfs een idee van de verleden tijd, niet lachen als je je kind hoort zeggen: “ik heb dat gekoopt”. Het is natuurlijk geen goed Nederlands, maar het laat zien dat je kind een basisregel van de grammatica heeft opgepikt. En dat is een hele stap. Dat ze van onregelmatige werkwoorden nog niet veel begrijpen, dat is ze niet aan te rekenen.

Zo rond de 3 jaar is je kind een goede prater. Ze kunnen dan een gesprek voeren, hun toon aanpassen, vragen beantwoorden. Nu moeten ze zo’n beetje in de fase komen waarin ook andere volwassen dan degenen in hun directe omgeving ze goed kunnen begrijpen. Je helpt je kind nog steeds door veel voor te lezen en….veel met hem te kletsen.

ontwikkeling peuter 31 maanden

Cognitieve ontwikkeling van je peuter:

Klokkijken is nog lang niet in het verschiet, maar je peuter heeft al wel een basaal begrip van tijd. Hij weet dat gisteren is geweest en dat morgen komt, maar gisteren kan net zo makkelijk gisteren zijn voor hem als vorige week…. De manier waarop je kind de tijd “meet” heeft veel te maken met de voorspelbaarheid van zijn dagen. Dat is nog een reden (naast het bieden van veiligheid) waarom het zo belangrijk is een vast schema voor dingen te hebben. Op deze leeftijd weet een kind dat hij na zijn ontbijt gaat spelen, na de lunch nog een middag-slaapje gaat doen, na het warme eten in bad gaat enzovoort… Het helpt hem ook als je over tijd met hem praat. “Over 5 minuutjes gaan we eten “, “Na het eten gaan we naar de winkel”. Natuurlijk begrijpt je peuter niet precies wat jij bedoelt met 5 minuutjes, maar het helpt hem het ingewikkelde concept tijd beter te begrijpen.

Motorische ontwikkeling van je peuter

Regen of zonneschijn, drukke dag of rustdag, je peuter ontwaakt met een enorme hoeveelheid energie. En die moet eruit! Spelen zou in deze fase ook veel lichamelijke activiteit moeten inhouden om te zorgen dat hij al die energie kwijt kan. Bovendien helpt het hem z’n motoriek goed te ontwikkelen.
Wat kun je doen?

ontwikkeling peuter 31 maanden

  • follow the leader: jij bent de leider: grote stappen, hele kleine stappen, vlug, langzaam, huppel als een kangoeroe, spring als een dolfijn, en kruip als een slang
  • ballen: ga op de grond zitten en rol ballen over en weer. Een grote is makkelijk, maar hoe zit dat met een kleine? Maak de afstand tussen jullie groter, lukt het nog steeds? En lukt het misschien ook als jullie er allebei rechtop bij gaan staan?
  • dans: zet een plaatje op en moedig je kind aan hier lekker op te dansen.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 32

 

lees ook psychologytoday.com

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *