je peuter van 28 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 28 maanden

 ontwikkeling  peuter 28 maanden het begin van de peuterpuberteit, je wordt zo moe van het nee zeggen

Emotionele ontwikkeling van je peuter: Nee!!

( de peuterpuberteit )
Er zijn van die dagen: je dreumes begint de dag met te schreeuwen: NEE IKKE DOEN, als je de melk inschenkt. Daarna vertikt hij het om het speelgoed op te ruimen, dat hij over de grond heeft gegooid. En net als je denkt dat je nu wel alles gehad hebt, krijgt hij een echte heuse driftbui omdat jij nu even boodschappen wil gaan doen. Maar hij niet. En je kunt het niet laten je af te vragen: probeert dit kind me helemaal gek te krijgen??

emotionele ontwikkeling peuter

Het probleem is dat omgaan met een eigenwijze 2-jarige gewoon een moeilijk onderdeel is van het kinderen opvoeden. (het heet niet voor niks de peuterpuberteit….) Wanneer je kind NEEHEE krijst en zich zelf schreeuwend en trappend op de grond gooit, is dat niet leuk voor jou (om het maar voorzichtig uit te drukken) maar het is een normale reactie voor een kind van deze leeftijd. Je hebt aan het eind van deze periode waarschijnlijk een paar grijze haren, maar hou vol. En probeer er rustig onder te blijven. Nog even en je kind kan zich veel beter uitdrukken, begrijpt meer en dan is het allemaal weer voorbij.

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling van je peuter van 28 maanden

Variaties op het woord Nee

Misschien “plakt “het woord NEE! niet bij je peuter, of misschien heb je wel het gevoel dat je het tien keer moet zeggen voor er iets gebeurt. Of misschien ben je het woord zelf wel zat. Hier een aantal tips om nee te zeggen zonder het woord zelf te gebruiken.

ontwikkeling peuter nee zeggen
  • Geef een alternatief: in plaats van “Nee, niet met je bal in de kamer”,”Ga maar naar buiten met die bal”
  • Leg uit: dus in plaats van: “NEE, niet van de stoep af”, “Van de stoep af is heel gevaarlijk, bij mamma blijven.”
  • Schiet hij toch van de stoep af? Probeer STOP!
  • Maak gebruik van het feit dat je kind nu op een leeftijd is, waar hij graag het gevoel heeft dat hij zelf ook iets te zeggen heeft. Dus als hij om een snoepje vraagt – vlak voor het eten, zeg je niet: “nee, we gaan zo eten” maar “wil je een partje appel of een paar druiven?” (wedden dat hij erin trapt?).
  • Leidt hem af: 2-jarigen zijn nog heel makkelijk af te leiden. Maak daar gebruik van. Wil hij een breekbaar flesje op pakken in de winkel, wijs hem op de spiegel die daar hangt en… het flesje is vergeten.
  • Negeer kleinigheden: er valt zoveel op te voeden, maak niet van alles een punt, vraag jezelf regelmatig af of dit het gevecht wel waard is. Heus je kind leert echt wel naar je te luisteren ook als je hem af en toe wel zijn zin geeft.
  • Maak voor je zelf een onderscheid in belangrijke en onbelangrijke zaken. Als je echt iets niet wil hebben, zorg dan dat je dat ook overduidelijk uitstraalt. Hou je gezicht in plooi, je stem laag!!

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 29

lees ook Kidshealth

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *