je peuter van 35 maanden

de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden

Ontwikkeling  peuter 35 maanden: bijna drie jaar ! over kleuren herkennen en verzamelwoedes.

 

Emotionele ontwikkeling peuter 35 maanden: verzamelen

Je twee-jarige is al lang geen dreumes meer, elke dag lijkt hij groter en stoerder te worden. Eén van de dingen die je kan opvallen is dat hij ineens een verzamelwoede krijgt. Net als sommige volwassen kunnen hebben. Oké, je peuter verzamelt steentjes en geen olieverfschilderijen, maar het principe is precies hetzelfde. Als we het bekijken vanuit de ontwikkeling van het kind is deze verzamelwoede heel makkelijk te begrijpen. Je kind begint te ontdekken dat er allerlei groepen en sub-groepen zijn waarin je de wereld kan onderverdelen.

Grote mensen zijn bijvoorbeeld onder te verdelen in mama’s, pappa’s en opa’s en oma’s. En je hebt katten: zwarte katten, witte katen, katten met vlekjes …. Verzamelen sluit hier prima bij aan: grote steentjes, kleine steentjes, rode en zwarte, gladde en bobbbelige steentjes. Het hoort echt bij de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden!) of 34 of 36,

Speelgoed verzamelingen zijn natuurlijk ook heel leuk. Maar dan heb je weer een groot mens nodig om het voor je te kopen…. Nee, dat regelt je kind zelf wel en dus verzamelt hij steentjes of schelpen of veertjes. En als je pech hebt verzamelt hij het allemaal. Geef hem een speciale plek voor z’n verzameling.

Een doos met vakjes, een plankje en praat er samen over, laat je kind je maar uitleggen waar hij het allemaal gevonden heeft, en waarom dit steentje hier en dat steentje daar hoort. Dit is een heel leuk gedeelte van de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden!

ontwikkeling peuter

de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden

Cognitieve ontwikkeling van je peuter 35 maanden: kleuren.

Driejarigen beginnen kleuren te herkennen en kunnen ze benoemen. Dat is een hele stap in de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden Als je het ze vraagt kunnen ze meestal de goede kleur aanwijzen. En als je vraagt noem de kleuren eens op die je weet, kunnen ze er nu minstens 4 opnoemen. Vermoei jezelf en je kind niet door hem kleuren te gaan leren. Het is veel eenvoudiger en voor je kind makkelijker te begrijpen als je kleur gewoon een onderdeel van het gesprek maakt. “Wat trek je aan vandaag: je rode trui?” Laat hem bij het voorlezen kleuren in het boek aanwijzen, vraag hem welke kleuren hij ziet op zijn eigen tekening. Mogelijkheden genoeg voor een kleurrijke conversatie!

 

de ontwikkeling van je peuter van 35 maanden

de ontwikkeling van je kleuter van 35 maanden

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *