Je peuter van 30 maanden

de ontwikkeling van je peuter van 30 maanden
peuter 30 maanden: eigen wil

 ontwikkeling  peuter van 30 maanden: over een potlood goed vasthouden en een sterke eigen wil

Motorische ontwikkeling van je peuter

Je zult merken dat de fijne motoriek van je kind heel snel verbetert. Gebruikte hij als dreumes nog een hele vuist om een potlood vast te houden, nu kan hij al zo goed een potlood vast houden dat hij bewust lijnen kan trekken of rondjes (nou ja min of meer) kan maken. Je ziet dat de beweging ook niet meer van de hand, maar vanuit de pols komt. Dat komt om dat hij nu in staat is het potlood tussen zijn duim en vingers vast te houden. Geef je kind zoveel mogelijk gelegenheid om met allerhande materialen te werken, dikke stiften, kleurkrijt, dikke kleurpotloden, waterverf en klei. Maak je nog niet al te druk over WAT de kunstwerken nu voorstellen. Je peuter is nog teveel bezig met HOE maak ik ze.

peuter 30 maanden motorische ontwikkeling

Emotionele ontwikkeling van je peuter: variaties op het Nee zeggen.

Begin je het nee zeggen tegen alle wensen van je peuter zo langzamerhand wel moe te worden? Probeer deze trucs:

  • Geef hem wat hij wil, maar dan in fantasie: ik zou willen dat ik alle beren uit de winkel voor je kon kopen, maar ik kan vandaag helemaal geen beren kopen. Zullen we dan toch je oude beer maar houden?
  • Toon wat sympathie: ja natuurlijk is je toetje het lekkerst, daarom bewaren we het lekkerste voor het laatst.
  • Erken en stel uit: ik weet dat je nog niet naar huis wil, we gaan nog twee keer van de glijbaan en dan gaan we echt.
  • Maak een grapje en leidt hem daarmee af.
ontwikkeling peuter

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling van je peuter van 30 maanden

Eigen wil van je peuter

Van alle woorden die je kind inmiddels geleerd heeft, lijkt NEE zijn favoriet. Waarom is Nee toch het toverwoord op deze leeftijd? Je kind heeft ontdekt dat hij een eigen wil heeft. En – zoals hij dat met alles doet – probeert hij dat uit. Hij zegt zelfs nee, als hij ja bedoelt. Let maar eens op. Jij vraagt: “ga je mee naar de winkel?” Je peuter zegt “Nee” en trekt tegelijkertijd zijn jas aan… Voor kinderen die nog niet zo heel goed kunnen praten is nee zeggen ook een goede manier om hun frustratie te laten zien. En kinderen kunnen ook ontdekken dat als ze maar hard genoeg nee roepen hun ouders meer aandacht geven…
Je kind keuzes geven is een manier om het nee zeggen een beetje in te dammen. Zeg bijvoorbeeld:”en… wat is het tegenovergestelde van Nee? JA!!” Of: “als je nee kunt zeggen, kun je dan ook Ja zeggen?” Of: “je kan nee zeggen en je kan ja zeggen en wat zit daar tussenin? Misschien!”

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 31

meer info mumsnet

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *