Je kleuter vier jaar en een kwart jaar

de ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

de ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

4 jaar en een kwart.
Welkom in een jaar waarin je kleuter nog beter wordt in wat hij al kan en razend snel bij leert! Het vierde levensjaar is een levendig, energiek en sociaal jaar. Helemaal zeker van z”n zaak als het gaat om: lopen, praten, tekenen en bouwen, is je vierjarige er helemaal klaar voor om er het meeste van te maken! En zelfs de meest verlegen 4-jarige vind het leuk om in gezelschap te zijn van ouders, broertjes, zusjes vriendjes en vriendinnetjes. Alles is goed. Vanaf de kleinste baby, waarnaast zij zich zo fijn “groot” voelen tot de oudste grootouder. Iedereen is even fascinerend op dit moment in hun leven, van de postbode tot neven en nichten tot nieuwe gezichten in het kinderdagverblijf.

de ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

De ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

Cognitieve ontwikkeling: tijd

Vaste routines geven niet alleen structuur in het dagelijks leven van je kind. Ze leren je kind ook iets over tijd en regelmaat. Nu je kind 4 jaar is, is het goed in staat die dagelijkse routine te begrijpen. Eigenlijk groeien en bloeien ze erop, want het biedt ze rust en veiligheid. Je zult zelf merken dat ze een aantal dingen al automatisch gaan doen. Na het bad de tandenborstel pakken bijvoorbeeld. Je kleuter begrijpt zaken als heden, verleden en toekomst, en dit jaar wordt dat begrip nog beter. Hij snapt dat de dag op de nacht volgt en dat morgen de volgende dag is. Als hij het nog niet kan, zal hij heel binnenkort het verschil tussen: over een paar minuutjes en over een uur begrijpen.

Wat kun je doen om je kind hierbij te helpen:
Hou je zoveel mogelijk aan een vaste routine. Bespreek de plannen van de dag met je kleuter. Als we zijn aangekleed gaan we ontbijten en na het ontbijten gaan we naar de winkel. Benoem ook duidelijk tijden, ook al kan je kind nog – lang – geen klok kijken. “Als je zus om 3 uur uit school komt, dan …” Voor grote feesten, zoals verjaardagen of Sinterklaas, kun je een kalender bij houden, waarbij je steeds ’s avonds een dag weg-streept Bekijk samen de foto’s uit de baby-tijd. Kijken naar z”n verleden helpt de kleuter “tijd” te begrijpen.

de ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

De ontwikkeling van je kleuter: van 4 naar 5 jaar, 1e kwartaal

Motorische ontwikkeling: fijne motoriek

Raakt je kleuter geweldig uit zijn hum omdat zaken als knopen dicht doen, veters strikken niet willen lukken? Dat kan wel kloppen, wat de ontwikkeling van z’n fijne motoriek aangaat, is je kind nog lang niet klaar. En het feit dat kleuters nu niet bepaald geduldig zijn, helpt ook al niet echt mee… Tijd voor speelgoed dat deze fijne motoriek verder helpt ontwikkelen dus, Lego, Knex, Playmobil. Alles wat uit en in elkaar gepeuterd moet worden en eindeloos weer kan worden opgebouwd en afgebroken. Dit soort speelgoed ontwikkelt tegelijkertijd de verbeelding van je kind, wat wil je nu nog meer? Tekenen, kralen rijgen, strijkkralen, klei en, pay dough, het is allemaal geweldig goed speelgoed voor deze leeftijd. Het stimuleert zowel de fantasie als de fijne motoriek.

Je leven als ouder

Je kind heeft voor zijn verjaardag waarschijnlijk een heleboel cadeaus gekregen. Tijd voor een “na de verjaardags-opruiming” Waarschijnlijk vind je bij het speelgoed een heleboel waar allang niet meer mee gespeeld wordt. Als je het aan je kind zou vragen, dan mag er echt niks weg! Maar op deze leeftijd hebben ze vaak niet in de gaten dat er speelgoed verdwijnt. Durfje het niet aan? Zet dat wat jij vindt dat weg kan eerst even uit het zicht (op zolder bijvoorbeeld)en…. wacht het even af. Het is ook slim om al die nieuwe speeltjes niet allemaal tegelijk te laten gebruiken, zet wat weg en breng het later terug in roulatie. Een kind met teveel speelgoed om zich heen, kan zich vaak slecht op een ding concentreren. Minder speelgoed te gelijk, geeft rust. Voor ouder en kind.

Bron: Parents.com/toddlers

lees ook: je kleuter vier jaar en een half

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *