je peuter van 29 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 29 maanden

ontwikkeling  peuter 29 maanden: je peuter leert delen, wil eindeloos herhalen en….begint met jammeren

De sociale ontwikkeling van je peuter

Als twee peuters samen spelen kan er al snel een strijd over een speelgoedje ontstaan. Ze kunnen zeer bezitterig zijn, onze peuters. Delen is een kunst die pas als vanzelf komt over twee jaar. Dus ondertussen moet je hem een handje helpen.

sociale ontwikkeling peuter

 Leren delen

  • Wees zelf een goed voorbeeld en doe voor: “wil jij mijn koekje met me delen”
  • Haal de oorzaak van de strijd weg. En biedt iets anders aan.” Zo, dat autootje heeft nu wel genoeg gespeeld, zullen we gaan tekenen?”
  • Wijs zo af en toe eens achteloos op 2 kinderen die iets delen.
  • Stop z’n allerfavorietste speelgoed weg als er een speelkameraadje komt. Twee jaar is gewoon nog te jong om je favoriete speelgoed te kunnen delen.
  • Bedenk als een ander kind komt spelen, spelletjes die je samen, maar ook alleen kunt doen, tekenen of kleien bijvoorbeeld.
  • En, het allerbelangrijkste, prijs je kind als hij wel deelt. Positieve aandacht is het beste leermiddel.

Emotionele ontwikkeling van je peuter: herhaling

Nog een keer, nog een keer! De Teletubbies roepen het niet voor niets. Het kenmerk van deze leeftijd is herhaling. Je kleintje kan hetzelfde willen eten, iedere maaltijd opnieuw, dezelfde kleren aan willen, elke dag, of dezelfde dingen willen doen, in dezelfde volgorde. Word je er een beetje moe van? Hou jezelf voor dat hij probeert orde te scheppen in de wereld om hem heen. En door ervoor te zorgen dat sommige dingen dag in dag uit hetzelfde zijn, houdt hij die grote wereld om zich heen een beetje onder controle.

ontwikkeling peuter± herhaling

Maar ook al begrijp je de behoefte aan overzicht van je kind, dat betekent nog niet dat je alles maar goed hoeft te vinden. Laat hem zijn gang gaan, daar waar je vindt dat het geen kwaad kan. Maar als zijn eisen onredelijk worden, ongezond of gevaarlijk, houd je vriendelijk maar beslist voet bij stuk en zeg je nee. Het kan een driftbui opleveren, maar uiteindelijk ben jij de baas.

peuter 29 maanden cognitieve ontwikkeling

Cognitieve ontwikkeling van je peuter: geheugen

Wat kan je twee-jarige al onthouden? Elke dag meer. Hij ontwikkelt nu een manier van denken die we symbolisch denken noemen. Dat wil zeggen: hij kan zich dingen voorstellen. Nu ervaring en gewoonten hem hebben geleerd om verbanden tussen zaken te leggen is hij ook langzamerhand in staat om zich te herinneren hoe dingen er uit zien, die niet direct voor zijn neus staan. Bijvoorbeeld dat lekkere ijsje dat hij van oma kreeg, zijn beertje dat hij is kwijtgeraakt. Je kunt je peuter helpen door hem vragen te stellen over dingen die hij al weet, dat kan bij het voorlezen, maar ook door hem te laten vertellen wat hij die dag gedaan heeft.

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 29 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 29 maanden+ jammeren
De ontwikkeling van je peuter van 29 maanden

Gedrag van je peuter: jammeren.

Valt je ook een nieuw geluid in je huis op? Een vervelend geluid dat behoorlijk door merg en been kan gaan? Het is het gejammer van je peuter. Jammeren is voor de twee-jarige wat huilen voor de baby is. Een manier om frustratie en ongeduld te uiten. Het valt je peuter vaak niet eens op dat hij jammert, maar hij doet dat wel. En eerlijk gezegd, kan het een lastige gewoonte worden.

Wat kan je doen tegen jammeren

Het is belangrijk dat je voet bij stuk blijft houden. Als je kind iets niet mag en hij begint te jammeren, geef niet toe, ook niet voor deze ene keer!! De kans is levensgroot dat er de volgende keer langer en harder gejammerd gaat worden, want je weet maar nooit. Misschien geeft mamma wel weer toe! Een andere goede methode is: zelf jammeren! Dat breekt de spanning en zorgt vaak voor een boel gegiechel. Of je doet alsof je niets kan verstaan door dat gejammer. Het helpt ook je kind te laten merken dat je hem best begrijpt, maar dat dat nog niet betekent dat hij zijn zin krijgt.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 30

lees meer op Parents

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *