je peuter van 34 maanden

peuter 34 maanden

 ontwikkeling  peuter 34 maanden: zelf aankleden vinden peuters nu leuk, tanden poetsen ook, maar dat mag nog niet…..

Zelfstandigheid van een peuter

Het lijkt al weer een hele tijd geleden dat jij alles voor je baby deed: voeden, verschonen, boertje laten, neusje afvegen. En kijk nu eens naar dit kleine zelfstandige mens! Wat kan je kind nu allemaal al zelf?

Aankleden en het liefst meerder keren per dag. Waarom? Omdat Het Kan!! Nu zijn peuters ontzettende knoeipotten dus gelukkig voor hem, moet het ook vaak meerdere keren per dag iets anders aan. Helaas, als het moet, dan willen ze juist niet…

ontwikkeling peuter 34 maanden

Neus snuiten. Neuzen zul je nog regelmatig moeten schoonmaken, maar je kind kan het zelf ook.

Tanden poetsen. Ja daar kunnen de meningen over verschillen. Je twee-jarige zal erop staan dat hij zelf zijn tanden poetst. Jij bent bang dat de tanden dan niet helemaal schoon worden…Jij hebt gelijk. Maar laat hem eerst zelf poetsen, en poets dan na. Pas als ze 6 of 7 zijn kunnen ze hun eigen tanden goed genoeg poetsen. Tot die tijd blijft nakijken en opletten geboden!

ontwikkeling peuter 34 maanden

Ontbijtje maken? Ieder twee-jarige zal je vertellen dat hij dat echt wel zelf kan…. Cornflakes in het schaaltje melk erbij…niks aan! Boterhammetje zelf smeren? Kan toch zeker iedereen! Jij kunt daar wel eens anders over denken….Sluit een compromis, laat hem zelf doen wat je verantwoord vindt maar geef je kind wel taken die hij al aan kan. Vanuit een pak melk inschenken is mischien nog een stap te ver, maar een kopje leeggieten in een bakje, dat kan weer wel. En je zult verbaasd zijn hoeveel pindakaas er inderdaad OP de boterham terecht komt…

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling van peuter 34 maanden

Aanmoedigen

Aanmoedigen is het codewoord hier. Wanneer je kind probeert iets zelf te doen, vertel hem dan dat je trots bent dat hij het probeert (wat het resultaat van de poging ook is ). Hoe moeilijk ook: spring niet meteen te hulp; het is wezenlijk dat een kind dingen uitprobeert in zijn eigen tempo op zijn eigen manier. En dring niet aan dat ze iets proberen, waar ze zelf nog niet aan toe zijn. Waar moet je op letten? We zeggen het hier vaker: ieder kind ontwikkelt zich op z’n eigen manier, in z’n eigen tempo. Opgroeien gaat niet volgens een spoorboekje. Dus als je kind iets nog niet kan en andere kinderen wel, maak je niet druk. Alleen als je merkt dat je kind tussen 2 en 3 jaar helemaal geen interesse heeft om iets zelf te doen, nog niet zelf kan eten met een lepeltje, dan wordt het tijd om een deskundige om raad te vragen.

ontwikkeling peuter 34 maanden

Taalontwikkeling

Wat kan je kind nu nog meer:

 • Naar een verhaaltje luisteren en er met jou over praten
 • Doen-als-of spelletjes spelen
 • Boekjes lezen, dat wil zeggen, bladzijden omslaan en vertellen wat hij ziet
 • Vragen met ja en nee beantwoorden
 • Een simpele opdracht begrijpen
 • Snel nieuwe woorden leren
 • Veel woorden en uitdrukkingen van zijn ouders over nemen
 • Zijn eten en objecten in het huis benoemen.
 • Lichaamsdelen benoemen
 • Zijn voor- en achternaam vertellen
 • Liedjes zingen en rijmpjes opzeggen

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 35

meer info

 

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *