Je peuter van 32 maanden

De ontwikkeling van je peuter van 32 maanden

De ontwikkeling  peuter 32 maanden: tijd voor goede manieren, over  speelgoed en leren tellen

 Sociale ontwikkeling van je peuter: manieren.

Je kind is nu echt oud genoeg om wat sociale vaardigheden te gaan oefenen. Hoe? Hier zijn wat tips:

  • Begin met alsjeblieft en dank je wel. Als je kind dit niet uit zichzelf al heeft opgepakt, zorg er dan voor dat hij het jou duidelijk hoort zeggen. Vraag hij je om iets? Geef het en zeg duidelijk: “alsjeblieft!” Geeft hij iets aan jou, geef het goede voorbeeld en zeg: “dank je wel”.
  • Wees ook niet bang om het gewoon voor te zeggen: “kun je dank je wel zeggen?” Of: “zeg eens dank je wel” Oefening baart kunst! Als je het, maar vaak genoeg herhaalt, wordt het een gewoonte.
  • Geef het goede voorbeeld, als je kind jou regelmatig dank je wel en alsjeblieft hoort zeggen, doet hij het vanzelf na.
  • Vraag niet te veel manieren ineens, tafelmanieren bijvoorbeeld, of eerlijk delen. Die duren nog even ….

ontwikkeling peuter 32 maanden

Cognitieve ontwikkeling van je peuter: tellen

Eén, twee, drie!! Zo rond het derde jaar beginnen kinderen te tellen, dat betekent: op een hele simpele manier.
Het eerste wat een kind ontdekt is het verschil tussen één en veel.
Rond zijn 2de kan een kind één, twee tellen. Als hij 3 jaar is (en onthoud we praten hier over gemiddelde!) kan hij tot tien tellen, maar dat wil nog niet zeggen dat hij echt kan tellen. Hij kan één, twee, drie, vier enzovoort uit zijn hoofd opzeggen. Hij is nog niet in staat dit te koppelen aan de juiste hoeveelheid. Het helpt niet echt als je je kind helpt met tellen, het helpt hem wel als je nummers en cijfers gebruikt in je dagelijkse doen en laten. Samen tellen hoeveel treden en trappetje heeft, samen het aantal bladzijden dat je nog gaat voorlezen tellen, de koekjes op het schaaltje tellen, de mogelijkheden zijn eindeloos. Wat je dan aan het doen bent is je kind te leren dat getallen ergens voor staan. En dat is de eerste stap op weg naar getallen begrijpen.

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 32 maanden

ontwikkeling peuter 32 maanden

Algemene ontwikkeling van je peuter: speelgoed

Nu je kind bijna 3 jaar oud is, kan hij al een heleboel zelf: een T-shirt aantrekken, blokken stapelen, zijn handen wassen, zijn tanden poetsen (met een beetje hulp.) Hij kan rennen en klimmen en springen. En naarmate hij ouder wordt, krijgt hij ook meer fantasie. Hij is niet alleen maar bezig lichamelijk de wereld te veroveren, hij gaat nu ook verhalen verzinnen. Het is de tijd voor “doen-als-of-speelgoed”. En dat kan al heel eenvoudig. Weet je wat een grote kartonnen doos allemaal kan zijn? Maar ook de wat realistischer doen-als- of artikelen doen het goed, potten en pannen, kopjes en een theepot, een autostuur.

ontwikkeling peuter maand 32

Puzzels, kleuters zijn druk bezig hun oog-handcoördinatie te trainen en daarvoor zijn puzzels ideaal speelgoed. Neem grote eenvoudige puzzels, grote stukken, makkelijk herkenbare plaatjes.

Bordspelletjes, kleuters kunnen nu eenvoudige bordspelletjes doen, vooral memory vinden ze vaak fascinerend, let maar eens op hoe enthousiast ze worden als ze het goede plaatje te pakken hebben.

Constructie speelgoed, juist omdat ze al goed met blokken kunnen bouwen, wordt nu speelgoed als Duplo de moeite waard, daar kunnen ze meer mee dan alleen maar stapelen en dat maakt het voor je kleuter weer uitdagend.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 33

meer info

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *