Je peuter van 27 maanden

de ontwikkeling van peuter van 27 maanden
ontwikkeling peuter 27 maanden: spelen met andere kinderen, een beetje eigenwijs en opperste concentratie

peuter 27 maanden eigenwijs

De sociale ontwikkeling van je peuter

Je zorgt er voor dat een ander kindje komt spelen, de peuter komt binnen, je zet ze samen aan het spelen en wat gebeurt er?? Ze pakken allebei een ander speelgoedje, negeren elkaar volkomen en gaan heerlijk alleen zitten spelen…. Speelafspraakje mislukt? Integendeel. Kinderen van deze leeftijd houden van wat “parallel”spelen genoemd wordt. Het ziet er misschien vreemd en ongezellig uit, maar het is volkomen normaal en zelfs erg nuttig. Je kind maakt een belangrijke sociale vordering: hij klimt op van altijd alleen spelen (in zijn baby tijd) naar geïnteresseerd zijn in andere kinderen. Ook al zie je tussen jouw kind en het andere kind niets gebeuren, ze zijn zich wel degelijk van elkaar bewust. En het is zo verschillend van alleen spelen als het verschil tussen in een theater naar een show kijken of alleen voor de tv.

Wat mag je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 27 maanden?

Spelen met andere kinderen wordt in dit jaar steeds belangrijker. Kinderen gebruiken dit parallel spelen ook om mee te doen, als andere kinderen al bezig zijn. Een wat teruggetrokken kind zal het langer doen, dan een wat vrijer kind. Voor dat kind is het fijn als zijn speelgroepjes niet te groot zijn. In de loop van het jaar zul je merken dat je kind steeds meer “echt” gaat samen spelen.

peuter 27 maanden klauteraar

Motorische ontwikkeling van je peuter: nog eens en nog een en nog eens doen.

Het lijkt wel of je tweejarige de concentratie en gedrevenheid van een echte professor heeft. Op deze leeftijd hebben kinderen een onweerstaanbare drang om dingen nog eens en nog eens en nog eens te doen. Dat is maar goed ook, want op die manier oefenen ze hun motoriek. Dat is een van de redenen waarom ze het bijna niet kunnen laten overal op te klimmen, ook al heb jij duizend keer gezegd dat dat gevaarlijk is. En dat het niet mag. Op deze leeftijd is speelgoed waarmee ze kunnen rijden, duwen en trekken dus ook heel goed. Voor de fijne motoriek hebben ze nu veel aan puzzels, poppen met veters en knopen.

Al die herhaling, waar je peuter zo dol op is heeft nog een ander doel. Het helpt zijn begrip te ontwikkelen. Door te experimenteren ontdekt je kind hoe de wereld in elkaar zit. En dat is nu net wat hij wil als hij zijn schoenen aan en uit en aan en uit trekt. Blokken stapelt en nog eens stapelt en nog eens stapelt. Of gefascineerd wordt door water uit een tuinslang. Als je kijkt, kun je hem zien denken: wat gebeurt er als dat water op het gras komt, of op het terras, als de slang hoog is, als hij laag is??

Emotionele ontwikkeling van je peuter: eigenwijs.

“Pick your battles” zeggen de Engelsen, en dat is als het om 2-jarigen gaat een verstandig advies. “Ik ben twee en ik zeg nee”, luidt het gezegde. Met een twee-jarige kunnen conflicten sneller opkomen dan het onkruid in de tuin. Je kind leert dat het een wil heeft en probeert die uit, bovendien is hij in deze periode snel gefrustreerd. Voor je het weet hebben jullie de halve dag ruzie. Dus: pick your battles: bedenk wat je echt belangrijk vindt. Niet slaan, niet met eten gooien bijvoorbeeld, en laat die ruzie over dat laatste stukje brood maar zitten.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 28

lees ook: Scarry mommy

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *