De ontwikkeling van je peuter 3 jaar, het tweede kwartaal

de ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

De ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

Emotionele ontwikkeling van je peuter: familiegebruiken

Iedere familie heeft zo zijn eigen gebruiken bij feestelijke gelegenheden zoals verjaardagen, Kerstmis en Sinterklaas. Je bijna-kleuter begint dat te begrijpen en ….vindt het heerlijk. Want herhaling geeft hem een gevoel van veiligheid en zekerheid. Dus laat je kind zoveel mogelijkheden bij dit soort gelegenheden en praat daar ook over. Ze vinden het reuze-interessant te weten dat jij vroeger ook een versierde stoel kreeg als je jarig was.

Motorische ontwikkeling van je peuter: fijne motoriek

Voor je kind leert hoe hij moet schrijven of een hersenoperatie uitvoeren, zal hij eerst de spieren in zijn handen verder moeten ontwikkelen en leren hoe hij ze kan gebruiken.
Tien tips om hem te helpen:

  1. Laat hem helpen bij het koken: iets roeren, of kloppen, meel en suiker afwegen.
  2. Kleed samen poppen aan en uit.
  3. Rijg kralen.
  4. Werk samen in de tuin, geef hem een schepje: geen tuin? Dan in de zandbak.
  5. Laat hem tekenen met stoepkrijt.
  6. Geef hem kopjes (van plastic) om in bad mee te spelen.
  7. Laat hem met klei spelen.
  8. Vingerverf geeft een hoop troep, maar. …het is geweldig leuk om daar je fijne motoriek mee te oefenen.
  9. Muziekinstrumenten zoals een xylofoon, een minidrumstel zijn geweldig voor de fijne motoriek (oké, niet voor jouw oren.)
  10. Laat je kind in het bad met badschuim schrijven.

Wat kan je nog meer verwachten van de ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

Cognitieve ontwikkeling van je peuter: begrip

Ken je deze situatie? Je loopt met je kleuter door de supermarkt en je probeert je te herinneren wat je allemaal nodig hebt. Plotseling spot je kind een man in korte broek met een kunstbeen. Hij kijkt indringend en vraagt dan luid en voor iedereen duidelijk te horen: “Pap? Wat is er met dat been van die mijnheer?” Driejarigen zijn zich heel goed bewust van het verschil tussen henzelf en anderen. En ze zijn helemaal niet bang om daar vragen over te stellen. Waarom heeft iemand ander haar, een andere huidskleur, waarom zit iemand in een rolstoel??

Het tijdstip waarop ze de vragen stellen (en het volume waarmee ze dat doen), kunnen beslist voor gênante momenten zorgen, maar de vragen zijn niet bedoeld om anderen in verlegenheid te brengen. Je kind wil gewoon graag weten hoe het zit. Dit is dan ook een prima tijdstip om je kind te leren dat er verschillen in het leven zijn, zonder daar een oordeel over te geven. Geef een duidelijk en liefst een beetje zakelijk antwoord. “Die mijnheer is zijn been kwijt geraakt door een ongeluk. En toen heeft de dokter een nieuwe voor hem gemaakt”. Dat is voor je kind helder en duidelijk en voor de persoon in kwestie, die de vraag vast gehoord heeft, ook niet gerant.

De ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

Hygiëne: handen wassen

Als je de handjes van je kind onder een microscoop zou houden, zou je een lang (en waarschijnlijk griezelig) verslag vinden van wat je kind die dag heeft uitgespookt. Waarschijnlijk steekt hij nog van alles in zijn mond. Zit hij op een kinderdagverblijf of peuterspeelzaal, dan is hij daar omringd met de bacteriën van anderen. En waarschijnlijk gaat hij al zelf naar het toilet…..
Allemaal hele goede redenen om ervoor te zorgen dat je kind het handen wassen tot een vast ritueel maakt. Zorg ervoor dat je kind er een gewoonte van maakt om handen te wassen! Handen moeten worden gewassen, voor snacks en maaltijden en zeker als hij binnenkomt na het buitenspelen!
Een opstapje naast de wasbak zorgt ervoor dat je kind er zelf bij kan en hij is oud genoeg om de warm en koud kranen te bedienen. Laat zien hoe je de zeep over je beiden handen uitsmeert. Een vast liedje terwijl je handen wast, zorgt ervoor dat je kind lang genoeg schrobt. En natuurlijk: “Je hangt nadat je je handjes hebt afgedroogd de handdoek netjes terug”….

de ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

de ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

Taalontwikkeling van je peuter: taalvaardigheden

Het duurt een tijd voor je kind begrijpt hoe hij moet beschrijven wat hij wil, of wat hij wil dat iemand voor hem doet. Daar ben jij als ouder dus een geweldig voorbeeld in! Als jij bijvoorbeeld altijd “dank je wel” zegt als iemand (ook van je eigen gezin) je iets aangeeft, heeft je kind snel door dat dat de manier is waarop je met elkaar omgaat. Zo kun je een heleboel goede voorbeelden geven. Ander voorbeeld: “Vraag maar aan ….. of jij nu een keertje op de fiets mag.” (leren delen) Of:”dat maakt me blij” (leer hem emoties te verwoorden) Wanneer je goed kijkt naar je dagelijkse gesprekken, niet alleen met je kind, maar vooral ook met anderen, zul je merken dat je je kind dagelijks het goede voorbeeld kunt geven. En bij dit soort zaken is het goede voorbeeld geven, het beste wat je kunt doen. Zoals de Engelsen zeggen: Don’t teach them, SHOW them.

Lees verder de ontwikkeling van je peuter volgende kwartaal

 

de ontwikkeling van je peuter 3 jaar het tweede kwartaal

 meer info

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hier

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *