Je peuter van 25 maanden

de ontwikkeling van je peuter van 25 maanden

Ontwikkeling  peuter 25 maanden: over vragen stellen, je kind wordt een kletskous, alles zelf doen! En zindelijk worden.

Taalontwikkeling van je peuter: Vragen, vragen en …vragen

Vragen en nog eens vragen Je kleintje is nu een echte kletskous, en voert graag het hoogste woord. Hij begint ook van alles te vragen. Deze ontwikkeling heeft 2 functies: je peuter is op een leeftijd dat hij graag van alles wil leren en het is een manier om “aan de gang te blijven”. Hij heeft langer je aandacht en pikt misschien ook nog nieuwe woorden op. Kan het beter? Favoriet zijn de vragen die je vast al gehoord hebt: Waarom??? Wat is dat??? (of ietsjes eenvoudiger: Dat?)

peuter 25 maanden, taalontwikkeling

Naarmate hij beter leert praten, worden de vragen uitgebreider: wat maakt dat geluid, waarom vallen vogels niet naar beneden? Probeer zijn vragen meteen te beantwoorden, in eenvoudige, maar wel hele zinnen. (Vogels hebben vleugels, die helpen ze in de lucht) Door op hem te reageren moedig je hem aan vragen te blijven stellen. Door in hele zinnen te antwoorden help je hem zijn taal beter te ontwikkelen. En weet je iets niet? Dan zeg je gewoon “Dat weet ik niet.” Onthoud dat je peuter antwoorden net zo leuk vind als vragen stellen (al heb je soms dat gevoel misschien niet) Dus je kunt het ook omdraaien. Lees een boekje met hem en stel hem vragen.

peuter 25 maanden, zelf doen

Wat kan je verder verwachten van de ontwikkeling peuter 25 maanden

Zelf doen!!
Peuters hebben beslist een andere agenda dan hun ouders. Ze zijn heel snel afgeleid, terwijl jij wilt dat ze komen eten. Ze willen per se zelf hun sokken aantrekken, al kost dat eeuwen. Zelfs de aller allergeduldigste ouder, kan zijn geduld verliezen, vooral als ze zien dat ze zo echt te laat gaan komen. Probeer een middenweg te vinden. Heb je echt haast, dan is het jammer voor je peuter, maar dan grijp je in. Heb je de tijd? Adem in en adem uit en laat het hem zelf doen!

Zindelijk worden

Is dit de juiste tijd om eens met zindelijk worden te beginnen? De meeste kinderen van deze leeftijd blijven nog niet dag en nacht droog, maar kunnen langzaamaan wel beginnen met zindelijk worden. Als je daar mee begonnen bent, let dan eens op het volgende:

  • Graag op het potje willen gaan zitten, zelfs zonder “resultaat”
  • Kunnen vertellen wanneer ze moeten (ook al is het 2 seconden van tevoren)
  • Overdag langer droog zijn of wakker worden uit een slaapje met een droge luier.

Maak er geen drama van als het allemaal niet meteen lukt, of je kind wil niet meer.
Lees verder de ontwikkeling van je peuter maand 26

lees ook centrum jeugd en gezin

Wil je meer weten over de ontwikkeling van je peuter maand tot maand? Klik dan hie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *