Gevolgen voor een dysmatuur geboren baby

gevolgen dysmatuur geboren baby

Wat is het gevolg als de baby dysmatuur geboren wordt?

Een kindje dat te licht en te vroeg, geboren is, zal zeker worden opgenomen op de afdeling neonatologie worden opgenomen. Maar dat kan ook gebeuren met een kindje dat te vroeg geboren is of een baby met een te laag geboortegewicht.
Te vroeg en te licht: het is allebei niet wat je als moeder hoopt.

Een van de gevolgen dysmatuur geboren baby: neonatologie

Op de afdeling neonatologie wordt niet alleen goed op je kind gelet, men onderzoekt er ook wat de oorzaak van de slechte groei is. Dat is natuurlijk van het grootste belang. Als men weet wat de oorzaak is, kan de juiste behandeling gezocht worden.

De kraamweek in het ziekenhuis

Het gevolg van het verblijf op de afdeling neonatologie betekent waarschijnlijk ook dat je dysmatuur geboren baby de kraamweek in het ziekenhuis zal doorbrengen. Als moeder mag je wle vaak naar huis, maar of dat nou zo prettig is?

Soms mag je dysmature baby wel mee naar huis. Of dat wel of niet mag, is natuurlijk aan de artsen om te bepalen, maar dit zijn zo’n beetje de zaken waar ze op letten:

  • hoe groot je baby is bij geboorte; onder de twee kg betekent opname op de kinderafdeling
  • of de bloedglucoses zonder glucose infuus goed blijven
  • of je baby zelf zijn temperatuur op peil kan houden
  • of je baby voldoende groeit
  • of je baby zelfstandig drinkt

Borstvoeding voor dysmature baby’s

We weten het allemaal: borstvoeding is het beste wat je je baby kan geven. Dus dat geef je ook het beste aan je dysmature baby. Maar soms is het allemaal niet zo eenvoudig, helaas, want de baby kan vaak nog niet zelf drinken en krijgen de voeding via een neus-maagsonde. De voeding in de sonde is ideaal gesproken moedermelk. Met andere woorden: je moet kolven.
Vergis je niet, dit kan voor jou als moeder heel erg pittig zijn.

Voeding later

Vroeger dacht men dat een dysmature baby als hetware de achterstand moest inhalen. Tegenwoordig is men erachter dat je hiermee een risco op hetmetabool syndroom loopt ( je kind wordt te dik) Je baby moet zijn eigen groeicurve volgen en dat is iets wat je de komende jaren in de gaten moet houden

Gevolgen voor ouders van een dysmature baby

Voor ouders is het krijgen van een premature of dysmature baby een heel onzekere en angstige tijd.
Als ouders word je heen en weer geslingerd tussen hoop en wanhoop. En dat vreet energie. Wees niet bang voor je emoties in deze tijd en wees ook niet bang om hulp te zoeken om te praten over je gevoelens.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *