10 dingen die jij nog niet weet over pasgeboren baby’s

10 dingen die jij nog niet weet over pasgeboren babys

10 dingen die jij nog niet weet over pasgeboren baby’s

Je denkt dat je alles, ja echt alles van baby’s afweet? We denken van niet. Hier hebben we 10 dingen over pasgeboren baby’s waarvan we bijna zeker weten, dat jij die niet weet.

1 – Huilen

Pas geboren baby’s kunnen prima huilen, denk je. Dat is ten dele waar: huilen is hun enige manier om met ons te communiceren. Maar het grappig is dat ze, terwijl ze schreeuwen en bekken trekken, geen traan laten. Pasgeboren baby’s hebben namelijk net genoeg tranen om hun ogen vochtig te houden. De echte grote dikke tranen zie je pas tegen de tijd dat ze 3 maanden zijn.

 2 – Knieschijven

Pas geboren baby’s hebben geen knieschijven, tenminste niet wat wij knieschijven noemen. Wat daar onder hun velletje zit is is in feite kraakbeen dat er aan de buitenkant uitziet als een klein knieschijfje. Maak je geen zorgen, de knieschijf vormt zich vanzelf.

3 – Periodieke ademhaling

Er is niets heerlijker dan je baby te zien slapen. Zo rustig, zo vredig….tot dat vreselijke moment dat je baby stopt met ademhalen. Troost je: dat is feitelijk heel normaal. Baby’s hebben heel vreemde slaapgewoonten en 5 tot 10 seconden niet ademhalen, daar zitten zij niet mee. En dat jij verstijft van schrik, hindert ze ook echt niet. Dit verschijnsel heeft zelfs een naam. Het heet ( het zal je niet verbazen ) periodieke ademhaling.

4 – Je baby herkent jouw melk

Direct na de geboorte zoemt je baby in op jouw borstvoeding, na 2 weken in een baby zo gewend aan de borstvoeding van de eigen moeder dat ze kan proeven dat ze door een andere moeder gevoed wordt.Dat vond ik toch zo opmerkelijk.

5 – Extra water

Baby’s hebben pas extra water nodig als ze ongeveer een half jaar oud zijn. Tot die tijd krijgen ze genoeg vocht via de moeder of de fles binnen.

6 – Zout

Pasgeboren babys hebben niet de neiging zout te willen eten, sterker nog, ze herkennen de ( toch vrij onmiskenbare ) smaak van zout pas als vier maanden zijn.

7 – Hoe ver ziet je baby

Baby’s zien niet verder dan 20 tot 35 cm, daarna wordt het nogal vaag voor ze. Maar wat maakt het uit? Ze kunnen ver genoeg zien om onze hoofden boven de wieg te herkennen!

8 –  Botten

Babys hebben meer botten dan volwassenen. Als jou kleine mopsje wordt geboren heeft ze ongeveer 300 botten, terwijl jij er ongeveer 200 hebt. Als je kind opgroeit zullen botten aan elkaar groeien met als gevolg: minder botten als babylief volwassen is.

9 – De zachte plekken op het hoofdje

Die zachte plekjes op een babyhoofdje, je weet wel, die waar je altijd zo voorzichtig mee bent, hebben een reden. Ze zorgen ervoor dat de vorm van het hoofd zich kan aanpassen als je baby zich een weg baant door het geboortekanaal.

10 – Instinkt

Dat geweldige moment dat de baby op je buik wordt gelegd, is zo mooi dat je er vast nog nooit bij stilgestaan hebt, hoe knap het is dat je baby instinctief weet, hoe hij naar voren moet komen om de borst van zijn moeder te bereiken.

Dat waren de 10 weetjes over pasgeboren baby’s.

En? wist je ze? Daar zijn we natuurlijk best nieuwsgierig naar! Weet jij er misschien nog meer? Vertel het ons!

lees ook: babyverzorging

bron foto : pinterest

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *