Is je baby eenkennig?

Nogal wat ouders worstelen met eenkennigheid, wanneer is  je kind eenkennig?

Wat bedoelen ze met eenkennig

We praten over eenkennigheid  wanneer een  baby ineens niet meer door iedereen wil worden opgepakt. Kon tot dat moment iedereen nog je baby oppakken en knuffelen, ineens vind je baby dat niet meer goed! Soms mogen een paar personen, papa, mama, oma bijvoorbeeld nog knuffelen en oppakken, soms is het nog maar een persoon, die dat zonder strijd mag.

Waaraan herken je het?

Van de een op de andere dag, zie je dat je baby in de stress schiet als iemand hem oppakt. Dat kan zijn doordat hij  gaat strekken of gaat draaien, zich uit die greep probeert te wurmen, of gewoon heel eenvoudig: gaat huilen.

Hoe lang duurt eenkennigheid

Het begint niet eerder dan in maand 8 of 9, maar hoelang het duurt…Dat is minder makkelijk te zeggen. Het kan heel vlot weer overgaan, maar het kan ook echt duren tot in de kleutertijd.

Waar komt het eigenlijk vandaan?

Totdat een baby 8 maanden is, daarom weten we ook zo zeker dat ze niet eerder eenkennig worden, herkent een baby mensen nog niet echt. De baby leeft in een heerlijke bubbel, waarin het gevoed, geknuffeld en verschoond wordt. Soms laat de voeding of de verschoning even op zich wachten, maar dan zet je het lekker op een brullen en dan is de zaak snel geregeld. Maar als je kind een maand of acht misschien negen is, gaat hij mensen echt herkennen. Dan ontdekt je baby dat er mensen die er vaak zijn ( papa en mama) en mensen die er niet zo vaak zijn! Die laatste heeft hij dan liever niet meer….Eenkennigheid wordt daarom ook wel vreemden angst genoem

Eenkennig zijn hoort bij de ontwikkeling van je baby

Hoe vreemd het ook klinkt, maar eenkennigheid is ook een heel goed signaal. Het betekent dat je kindje zich aan het hechten is. De tijd dat iedereen goed genoeg is, is voorbij: jij bent degene voor wie hij gaat! En dat is gedurende deze periode voor jou als ouder misschien niet altijd even leuk. Maar je zou geen mens op deze wereld willen zetten, die niet in staat is om zich te hechten aan anderen. Dus hou vol!

lees ook: eenkennig? waarom kinderen kiekeboe spelen

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *