sperma

Moeten we je iets vertellen over sperma?? Nee?? Hmm, wedden van wel ??

sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht

Een man produceert twee zaken, die wij voor het gemak onder een noemer vatten: wij noemen het dan sperma.
Wanneer een man klaarkomt, produceert hij sperma en dat zijn de zaadcellen en zaadvocht. Ze komen uit verschillende delen van het lichaam samen. En zijn voor de voortplanting allebei belangrijk

zaadcellen:

Je zou denken dat die zaadcellen het meest belangrijk zijn, maar verderop zal je zien dat zaadvocht ook echt een functie heeft!
De zaadcellen worden aangemaakt in de testis. (de bal dus) Wanneer ze, zeg maar in principe klaar zijn, gaan ze naar de epididymis (de bijbal dus) om nog een beetje bij te rijpen. Goede wijn, kaas en sperma: het heeft even tijd nodig om op smaak te komen.
Gelukkig doen zaadcellen dat sneller dan kaas: na zo’n gemiddelde twee weken, kunnen ze er op uit.(een zaadlozing dus)

hoe ziet een zaadcel eruit

Je weet waarschijnlijk wel dat een zaadcel eruit ziet als een visje. Eigenlijk meer als een kikkervisje. Dikke kop en zwiepend staartje. In de kop zit de erfelijke informatie ( en dus ook het X en Y chromosoon die zullen belapen of je een zoon of een dochter krijgt) in het middenstuk zit de motor, de zogenaamde mitochondriën. Een soort van energie centralen die zorgen dat de zaadcel zo razend snel kan voorbewegen. En uiteindelijk hebben we de staart, die zorgt voor de beweeglijkheid.

zaadcel: bron Wikipedia

Zaadvocht.

Zaadvocht wordt niet in de testis aangemaakt, maar in de prostaat en in de zaadblaasjes. Dat zijn 2 klieren dicht tegen de prostaat aan.
Sperma bestaat voor 1/5 uit zaadvocht. Dat zaadvocht heeft twee functies: Het is bedoelt om het sperma op weg te helpen naar buiten. Eenmaal in de vagina aangekomen, beschermt het de zaadcellen tegen de omgeving in de vagina, die veel zuurder is dan de omgeving in de bijbal

Zaadcellen en zaadvocht worden sperma:

Wanneer een man klaarkomt, perst hij als het ware de zaadcellen uit de bijbal. De zaadcellen moetn dan, voor ze “losgelaten” kunnen worden, door de prostaat heen. Daar vermengen ze zich met het zaadvocht. Doordat de prostaat zich samentrekt, sluit de spier tussen prostaat en het uiteinde van de blaas. Dat is even nodig om te voorkomen dat het sperma niet in de blaas van de man terecht komt. ( dat zou zonde zijn)

Je ziet dat er heel wat gebeurt, voor al het sperma op weg kan naar de baarmoeder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *