over sperma: zonder zaadcel geen baby

sperma

Zonder sperma geen baby, maar waar bestaat sperma uit? En hoe ziet het er eigenlijk uit. Kun je de kwaliteit van je sperma verbeteren? Er valt over sperma veel te vertellen

Sperma bestaat uit zaadcellen en zaadvocht

Een man produceert twee zaken, die wij voor het gemak onder een noemer vatten: wij noemen het dan sperma.
Wanneer een man klaarkomt, produceert hij sperma en dat zijn de zaadcellen en zaadvocht. Ze komen uit verschillende delen van het lichaam samen. En zijn voor de voortplanting allebei belangrijk.
Meer over sperma:

Zaadcellen:

Je zou denken dat die zaadcellen het meest belangrijk zijn, maar verderop zal je zien dat zaadvocht ook echt een functie heeft!
De zaadcellen worden aangemaakt in de testis. (de bal dus) Wanneer ze, zeg maar in principe klaar zijn, gaan ze naar de epididymis (de bijbal dus) om nog een beetje bij te rijpen. Goede wijn, kaas en sperma: het heeft even tijd nodig om op smaak te komen.
Gelukkig doen zaadcellen dat sneller dan kaas: na zo’n gemiddelde twee weken, kunnen ze er op uit.(een zaadlozing dus)

Hoe ziet een zaadcel eruit

Je weet waarschijnlijk wel dat een zaadcel eruit ziet als een visje. Eigenlijk meer als een kikkervisje. Dikke kop en zwiepend staartje. In de kop zit de erfelijke informatie ( en dus ook het X en Y chromosoon die zullen bepalen of je een zoon of een dochter krijgt) in het middenstuk zit de motor, de zogenaamde mitochondriën. Een soort van energie centralen die zorgen dat de zaadcel zo razend snel kan voorbewegen. En uiteindelijk hebben we de staart, die zorgt voor de beweeglijkheid.

zaadcel: bron Wikipedia

Zaadvocht

Zaadvocht wordt niet in de testis (de bal) aangemaakt, maar in de prostaat en in de zaadblaasjes. Dat zijn 2 klieren dicht tegen de prostaat aan.
Sperma bestaat voor 1/5 uit zaadvocht. Dat zaadvocht heeft twee functies: Het is bedoelt om het sperma op weg te helpen naar buiten. Dat doet het zadvocht ook door te werken als een soort glijmiddel: zo kan de voorhuid van de penis, makkelijk over de eikel schuiven. Eenmaal in de vagina aangekomen, beschermt het de zaadcellen tegen de omgeving in de vagina, die veel zuurder is dan de omgeving in de bijbal.

De functie van de bijbal

de bijbal oftwel de epididymis  ligt in de balzak. De bijballen liggen achter de zaadballen. Een man heeft twee zaadballen dus ook twee bijballen. Een bijbal is een lange buis van 6 meter. Gelukkig ligt hij opgerold in de balzak.Zoals al eerder gezegd, hier mogen de spermacellen even lekker rijpen. Maar de bijbal heeft nog een belangrijke functie: hier leren de spermacellen zwemmen, dat zullen ze hard nodig hebben, op weg naar de eicel. En ze leren zich aan een vrouwelijke eicel te binden. Logisch,als sperma ceellen last zouden hebben van bindingsangts, kwamen er nooit kindjes.. 

Zaadcellen en zaadvocht worden sperma:

Wanneer een man klaarkomt, perst hij als het ware de zaadcellen uit de bijbal. De zaadcellen moetn dan, voor ze “losgelaten” kunnen worden, door de prostaat heen. Daar vermengen ze zich met het zaadvocht. Doordat de prostaat zich samentrekt, sluit de spier tussen prostaat en het uiteinde van de blaas. Dat is even nodig om te voorkomen dat het sperma niet in de blaas van de man terecht komt. ( dat zou zonde zijn)

Je ziet dat er heel wat gebeurt, voor al het sperma op weg kan naar de baarmoeder.

Hoeveel sperma produceert een man per keer

Als de man klaarkomt “loost” hij 3 tot 5 ml sperma. Om je een idee tegeven hoeveel dat is: een vingerhoedje sperma. Mocht je niet zo snel een vingerhoedje bij de hand hebben, een half theelepeltje.. Deze hoeveelheid sperma bevat gemiddeld tussen 100 en 200 miljoen zaadcellen. Per milliliter zijn dat er zo’n 20 tot 50 miljoen. Best wel een boel….

Kwaliteit van het sperma

Nu weten we allemaal dat kwantiteit weinig zegt over kwaliteit…wil je meer weten over sperma kwaliteit en wat je als man daaraan kan doen lees dan hier verder.
In haar algemeenheid kunnen we zeggen dat naar mate een mand ouder wordt, de kwaliteit van zijn sperma afneemt. Men denkt dat mannen tot op hoge leeftijd kinderen kunnen maken. En in principe is dat ook zo. Maar de heren moeten daar wel steeds meer moeite voor doen. Zo rond dehet 35 ste levensjaar begint de kwaliteit van het sperma af te nemen. Na zijn 45 ste doet eeen man er gemiddeld 5 x langer over ene vrouw wanger te maken dan toen hij tussen de 20 en de 35 jaar oud was..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *