yoga met je kindje in een draagdoek

Ongeveer acht jaar geleden, wees een aardige dame mij op carryyoga en vroeg me daar eens wat over te schrijven.

Op dat moment stond carryyoga nog helemaal in de kinderschoenen. Het was totaal nieuw. Ik sprak uitgebreid met Kay Poelen en Vea Uit de Weerd, de twee dames die deze vorm van yoga voor moeder en baby ontwikkeld hadden.
En dit was mijn verhaal:

Nieuwe trend: balancing your new life!

yoga met je kindje in een draagdoek
Twee oeroude tradities samengevoegd tot eennieuwe trend, dat is CARRYOGA!
Je kindje dragen in een draagdoek is een gebruik dat al eeuwenlang in alle delen van de wereld zorgt voor tevreden baby’s en hun ouders.
Hatha Yoga is een oude leer om de balans te herstellen tussen het lichaam en de geest.
Twee eeuwenoude tradities die de basis vormen voor een nieuwe trend.

Wat is carryyoga?

CARRYOGA is een vorm van yoga, die bestaat uit ontspannende oefeningen voor moeders(vaders) met hun jonge baby’s in een knoopdoek. ‘Balancing your life’ is de slogan van deze activiteit. En dat mag je heel letterlijk nemen: balans vinden met je kindje op je buik in de verschillende yoga houdingen. Maar natuurlijk kan je het ook figuurlijk duiden: balans vinden in je nieuwe leven als jonge ouder.

Yoga docente Vera Uit de Weerd en Kay Poelen, eigenaresse van Bykay draagdoeken ontwikkelden CARRYOGA om ouders te helpen  bij het vinden van balans in hun nieuwe leven als vader of moeder. “De komst van een kindje is een prachtige maar ook ingrijpende gebeurtenis. Om de overgang van zwangerschap naar het nieuwe leven als vader en moeder wat te vergemakkelijken en om de band tussen ouder en kind te versterken hebben wij carryyoga ontwikkeld.

CARRYOGA is een heel nieuw fenomeen, maar zo natuurlijk dat het haast bijzonder is dat het niet eerder werd ontwikkeld!”.
CARRYOGA is er voor iedereen die met zijn kindje zijn ‘nieuwe leven’ positief en met zelfvertrouwen tegemoet wil zien. We noemen het niet voor niets ‘Balancing your new life!’.

De vrouwen achter dit idee

Kay Poelen
Kay is 37 jaar, moeder van 4 kids en getrouwd met Peter Gatzen. Ze is tevens eigenaar van ByKay BV, een bedrijf dat draagdoeken en bijpassende accessoires ontwerpt, produceert en distribueert in Europa. Met de geboorte van haar oudste dochter(nu 11) ontstond ook haar passie voor draagdoeken en borstvoeding. “De slogan van mijn bedrijf ‘Carry your love!’ past daar helemaal bij.

Toen Vera dan ook met het idee van CARRYOGA kwam was ik meteen enthousiast; de draagdoek is een perfect middel om samen met je kindje yoga oefeningen te kunnen doen. Je baby ontdekt vanuit een veilige positie de verschillende houdingen in zijn nieuwe wereld en het helpt jou als moeder de balans te vinden in je nieuwe leven. We noemen het niet voor niets ‘Balancing your new life!’ ”

Vera Uit de Weerd
Vera Uit de Weerd is yogadocente en moeder van twee volwassen kinderen. Het thema ‘dragen’ was al favoriet bij haar tijdens de yoga voor zwangeren. Van daaruit is het idee ontstaan voor CARRYOGA: de baby nu niet meer in je buik maar op je buik dragen. “Je staat letterlijk achter je kind als het in contact komt met de buitenwereld.

Het is heel ondersteunend en verbindend als je carryyoga beoefent samen met andere moeders. Dat schept mogelijkheden om je te verbinden met anderen om zo de nieuwe fase in je leven vorm te geven.

En hoe staat het nu met carryyoga?

Inmiddels zijn we acht jaar verder en kijk: je kunt op een heleboel plekken in Nederland met je kindje aan carryyoga doen. Yoga studio’s die deze vorm van samen met je kind bewegen willen aanbieden, moeten een speciale training volgen, die een dag duurt en een samenwerking is tussen Kay Poelen en Rineke Vierhoven.

Het is leuk te zien dat dit mooie initiatief de ontplooing krijgt die het verdient!

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *