fbpx

Zwangerschap: week 8

11 januari 2018| by: Felice Veenman |2804 Views|0 Comments
Zwangerschap: week 8

Je zwangerschap week 8

Week 8 van je zwangerschap is de week van het ontstaan van het skelet van je baby. Bovendien beginnen  in deze week gaan de hersenen de hersens van je baby te werken.

Wat gebeurt er in mijn lichaam tijdens mijn zwangerschap week 8 ?

Alle organen zijn vanaf nu aanwezig. Ze kunnen echter nog niet functioneren, dat moet later komen, na veel aanpassingen en ontwikkelingen.

De ingewanden beginnen te groeien.

Het embryo zweeft nu vrij rond in het vruchtwater. De enige verbinding die het heeft is de navelstreng die het embryo met de moeder verbindt.

De spieren beginnen te werken. De foetus kan armen en benen een beetje bewegen. De vingers gaan los van elkaar. De handen krijgen vingers met “zwemvliezen” ertussen.

Het zenuwstelsel begint zich te vormen door zenuwcellen, die contact met elkaar maken. De zenuwcellen vermeerderen heel snel. In een paar seconden komen er zo’n duizend zenuwcellen bij.

De hersenen zijn in de 8e week nog maar zwak ontwikkeld. Het hoofd is in verhouding tot het lijf erg groot, deze neemt nog het grootste deel van de lengte van je embryo nu in beslag. De mond en binnenoor ontwikkelen zich.

Echte botcellen zijn er nog niet, maar wel een skelet van kraakbeen. Het hartje klopt zo’n 60 keer per minuut en de lever maakt bloedcellen aan.

Jij kan ondertussen last hebben van een vertraagde stoelgang door de ontspannende hormonen.( en dat is geen pretje…)

Vertraagde stoelgang

Door de zwangerschapshormonen gaan je darmen wat langzamer werken, helaas betekent dit voor veel zwangeren een moeizamere stoelgang of soms zelfs obstipatie. Door veel vezelrijk te eten (groenten en fruit), minimaal 2 liter water te drinken en voldoende te bewegen zou het beter moeten gaan. Eventueel zou je nog gebruik kunnen maken van Roosvicee Laxo, dit kan geen kwaad voor de baby en wil soms wel goed helpen. Blijf je ondanks dit alles toch erg last houden van harde ontlasting of niet meer naar de wc kunnen meld dit dan even aan je verloskundige.

 lees verder: zwangerschap week 9

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

Avatar

Felice Veenman, eigenaar van BabyenKind, leuk dat je me leest !

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *