21 weken zwanger

21 weken zwanger

21 weken zwanger, dit is de week in je zwangerschap waarin je misschien al kan zien of je kindje een jongetje of een meisje is. Het is vaak een heel discussie punt: willen we het wel, of willen we het NIET weten???
Je zult er verbaasd van staan, hoeveel koppels roepen we willen het niet weten en…het dan toch willen weten…

Hoe groot is de baby in week 21?

Je baby is 26 centimeter, zo groot als een wortel

21 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de vijfde maand

Je baby als je 21 weken zwanger bent

Om de gezichtsspieren te oefenen trekt je kindje allemaal verschillende gezichten, dit zou te zien kunnen zijn op een 3D-echo.
Verder is op een echo vanaf nu vaak te zien of je een jongen of een meisje krijgt, veel mensen laten dan ook rond deze periode een pretecho maken.
Een dochter heeft nu miljoenen eicellen in haar eierstokken, dit neemt af tot de geboorte, dan heeft ze nog een half miljoen eicellen. Ongelooflijk, vind je ook niet?
Je kind knijpt ook af en toe in de navelstreng, de stouterd! Maak je geen zorgen, het kan geen kwaad.
Je kindje krijgt wenkbrauwen en de iris ontwikkelt zich, maar die is nog kleurloos
Jij komt gemiddeld 500 gram per week aan. Dit is de periode van je zwangerschap dat je de meeste energie zult hebben. Maak er goed gebruik van! En geniet van deze periode

Hoe voel je je als je 21 weken zwanger bent?

Bandenpijn, wat je eigenlijk al je hele zwangerschap een beetje voelt, kan nu echt “nasty” worden: scherpe stekende pijnen…
Je buik wordt steeds dikker, dat is logisch en ook al word je zo log als een walrus…dit is niet het moment om te gaan lijnen (psssst…ik kwam 30 kilo aan. Na een half jaar was het weggesmolten)
Je kan hartkloppingen krijgen, dat is niks om je druk over te maken, je hart pompt nu 7 liter bloed rond in plaats van 5. Wordt het te erg? Even rustig aan doen!

Checklist: week 21 van de zwangerschap

Bespreek alvast met je werkgever je ouderschapsverlof, het aantal uur dat je wilt werken na de bevalling etc.
Ben je al hard aan het nadenken over een naam? Goed zo!

Wat is een echoscopie

Je hebt vast wel eens in een grot of tunnel gestaan en geroepen: “echo”….echo….echooooo” “mijn broer is een wezel….ezel…. eeeezel”.

Op zich is een echoscopie hetzelfde principe. Ultrageluidsgolven die zo’n hoge frequentie hebben (meer dan 20.000 trillingen per seconden) dat ze niet door het menselijk oor kunnen worden waargenomen, dringen door het lichaam heen en als ze een weefsel met een andere dichtheid tegenkomen wordt een deel van het geluid als een echo teruggekaatst. Al deze teruggekaatste geluiden (met andere woorden echo’s) worden samen omgevormd tot een beeld.

En dat is dus het beeld van jouw kindje.

Lees verder 22 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

meer info

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *