17 weken zwanger

17 weken zwanger

17 weken zwanger, dit is de week van je zwangerschap waarin je je baby geluiden buiten de baarmoeder begint te horen, daar kan hij best nog van schrikken!

Hoe groot is de baby in week 17?

Je baby is 18 centimeter en zo groot als een meiraapje (of een hand)

17 weken zwanger, hoeveel maanden is dat?

Je bent in de vierde maand

Je baby als je 17 weken zwanger bent

Vanaf deze week zou je de bewegingen van je kindje kunnen voelen. Toch zijn er genoeg vrouwen die het nu nog niet voelen, dit is onder andere afhankelijk van de ligging  van je placenta.
Er zijn ook vrouwen die al rond de 14 weken beweging voelen.
Op dit moment komt de vernix oftewel huidsmeer over het lijfje van de baby, dit is een vettig laagje dat de huid beschermd tegen het langdurige verblijf in het vruchtwater. Je zou kunnen zeggen: dit is echt babyvet… Tegen het einde van de zwangerschap zal dit laagje weer vrijwel verdwenen zijn, je zult misschien nog wat kunnen zien in de huidplooien.
In deze week kan er een vruchtwaterpunctie gedaan worden.
Het hartje van je baby klopt met 140 -150 slagen per minuut, dat is bijna dubbel zo hard al je eigen hart.
Ondertussen wordt je kind een echte topsporter: hij zwemt en bokst flink in het rond, zo wordt hij groot en…sterk!
En weet je dat hij nu ook zijn zweetklieren begint te krijgen?

Hoe voel je je als je 17 weken zwanger bent?

Een beetje uit je evenwicht? En dat bedoelen we hier heel letterlijk! Doordat je buik groeit, verandert je evenwicht. Je kunt soms wat moeite hebben om recht overeind te blijven. Lage schoenen dragen en geen hoge hakken helpt. En kijk gewoon goed uit en vermijd situaties waar je je evenwicht moet bewaren. Een val op je buik, kan nare gevolgen hebben.

Je kunt harde buiken krijgen, ook wel oefenweeën genoemd. In de loop van je zwangerschap zal je hier steeds vaker mee te maken krijgen. Ze zijn lastig, maar volkomen ongevaarlijk

Checklist: week 17 van de zwangerschap

De meeste zwangerschap cursussen starten rond de 25e week. Je moet je nu toch echt gaan opgeven, als je dat nog niet hebt gedaan.
Het is ook verstandig dat jij en je partner gaan praten over waar de bevalling gaat plaats vinden: thuis of in het ziekenhuis.

 Welke zwangerschap cursussen zijn er?

Tijdens je zwangerschap zijn er verschillende zwangerschapscursussen die je zou kunnen volgen. Welke je kiest, hangt heel erg af van je persoonlijke voorkeur.  Als jij het degelijke no-nonsense type bent, zal zwangerschapsyoga je waarschijnlijk minder aanspreken. En kies je voor de “gewone” zwangerschapsgym. Als je er graag je partner er bij wil betrekken is Samen bevallen een goed idee. (dat heb ik zelf gedaan, met veel plezier) Er is dus niet te zeggen welke cursus goed of slecht voor je is…

  • Zwangerschapsgymnastiek
  • Zwangerschapszwemmen
  • Zwangerschapsyoga
  • Zelfhypnose
  • Oudercursus
  • Cursus bevallen
  • Lamazemethode
  • Samen bevallen
  • Zwangerschapshaptonomie
  •  

Lees verder 18 weken zwanger

Wil je alles weten over je zwangerschap? Ga dan terug naar: Zwangerschap van week tot week

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *