Verboden producten in de zwangerschap

verboden producten

Verboden producten in je zwangerschap, welke zijn dat nou precies?

Wat mag je wel en wat mag je niet eten als je zwanger bent.

Tijdens je zwangerschap vliegen de voedingsadviezen je om de oren: sommige aanstaande moeders worden er wel eens ene beetje wanhopig en onzeker van. Wat mag je wel en niet eten? Zijn er dingen die je soms mag  eten. En natuurlijk: wat mag nooit? Wat zit er dan in die voeding dat ik het niet mag eten? Om de zaken een beetje overzichtelijk te maken een lijst van afraders en ziekmakers.

Alcohol : duidelijk een verboden product

Eigenlijk kan je alcohol maar het beste helemaal laten staan. Tot voor kort werd aangenomen dat een enkel glas geen kwaad kon. Of dat drinken na de derde maand, als alle organen zijn gevormd geen probleem is. De Gezondheidsraad en het Voedingscentrum geven op basis van het meest recente onderzoek nu echt het advies om alle alcohol te laten staan gedurende de hele zwangerschap. En dat heeft een hele simpele reden: men weet niet precies hoeveel alcohol schadelijk is. En bekend is wel dat een kleine hoeveelheid al schadelijk kan zijn. Dus : better be safe than sorry!

Alcohol kan onder meer leiden tot : miskramen, vroeggeboorte, een lager geboortegewicht of ontwikelingsstoornis na de geboorte. Baby’s van moeders die erg veel drinken hebben soms het Foetaal Alcohol Syndroom  (FAS). Deze baby’s kunnen last hebben van misvormingen aan het gezicht, hart, ledematen en/of centrale zenuwstelsel. Word je allemaal niet vrolijk van.

Drop

Kun je rustig eten, maar met mate!! drop bevat  glycyrhine, wat je bloeddruk kan verhogen.

Geneeskrachtige kruiden, kan bij de verboden producten horen!

Tuin en keuken kruiden, die je gewoon bij het koken gebruikt zijn onschadelijk, maar pas op met kruidenpreparaten en homeopatische huismiddeltjes. Vermeld altijd dat je zwanger bent als je deze kruiden koopt, en overleg ook even met je verloskundige of huisarts als je ze wil gebruiken.

Kalebas, kalebaskalk

In de Surinaamse en Afrikaanse gemeenschap staat kalebaskalk bekend als een prima middel tegen ochtendmisselijkheid. Het wordt verkocht onder de naam  Mabele of Pimba. Helaas blijkt kalebaskalk veel te hoge concentraties metalen en dioxines te bevatten,die zelfs voor een niet zwangere vrouw al ongezond zijn.

Kattenbak verschonen

Veel katten zijn drager van de toxoplasmose-parasiet. Om besmetting te voorkomen is het echt heel verstandig dat een zwangere vrouw de kattenbak niet verschoont. Heb je niemand anders die het voor je kan doen, en zet je je kat liever niet de deur uit (begrijpelijk) draag dan plastic wegwerp-handschoenen en was na afloop van het verschonen je handen extra goed.

Hou je van tuinieren? Draag dan tijdens je zwangerschap die zelfde plastic handschoenen. Veel katten gebruiken vaak de tuin als kattenbak. Of de tuin van de buren. Dus deze waarschuwing  geldt ook voor niet kattenbezitsters.
Wordt je door een kat gekrabbeld of gebeten? Ga dan onmiddelijk langs de huisarts. Ook bij een klein en/of oppervlakkig wondje.

Lees ook : pas op met light dranken

Geen verboden producten  in je zwangerschap maar je moet er wel voorzichtig mee zijn.

Er zijn een heleboel levensmiddelen die je moet laten staan, dan wel met mate moet eten.

Lever en leverproducten

Het eten van lever wordt afgeraden tijdens de zwangerschap. Nou zal dat voor veel zwangeren geen enkel probleem zijn: lever staat niet erg hoog op de delicatessenlijst. Maar leverproducten zoals pate,leverworst en smeerkaas, bevatten natuurlijk ook lever. Je kunt het beter niet meer dan 1 keer per dag op je brood eten.

Het eten van lever wordt afgeraden omdat er in lever veel vitamine A zit. En te grote hoeveelheden vitaminen A zijn schadelijk voor de ontwikkeling van het hart, het zenuwstel en de hersens van je baby. Via de rest van je voeding krijg je voldoen de vitamine A binnen.

Voedingssupplementen en multivitaminen speciaal voor zwangeren zorgen niet voor een overdosis vitaminen A.

Rauw ei

Rauwe eieren kunnen salmonella bevatten. Rauwe eieren zitten veel in mousses, (hartige en zoete!). In tiramissu, sommige soorten banket en mayonaisse.
Troost: mayonaise en toetjes uit de supermarkt kun je gewoon eten, die zijn gepasteuriseerd (door verhitting steriel gemaakt).
Vraag bij restaurants of hun sauzen en mousses rauw ei bevatten. Of speel op safe en neem de appeltaart.

Rauwe melk

Rauwe melk kan de listeria-bacterie bevatten. Alle melk in de winkel is gepasteuriseerd (door verhitting steriel gemaakt) en die kan je dus veilig drinken. Maar melk direct van de koe is rauw en die moet je dus laten staan. Drink je nooit melk van de koe? Dan ben je er nog niet helemaal: soms wordt rauwe melk gebruikt bij het maken van (zachte) kazen.

Let dus op het etiket: rauwmelkse kaas of lait cru. En laat deze voorlopig maar staan. Harde kazen kun je veilig eten. (Door het rijpingsprocces van de kaas, sterft de listeria-bacterie).

Rauwe vis en schaaldieren

Rauwe vis kan salmonella bevatten, gerookte, voorverpakte vis kan ook besmet zijn met de listeria-bacterie. Eet alleen verse, goed verhitte vis en laat bereide vis niet in contact komen met bestek of borden waarop het product rauw heeft gelegen.

Rauw vlees

Zwangeren kunnen rauw vlees beter niet eten, omdat hierin twee gevaarlijke stoffen kunnen voorkomen: listeria en toxoplasma. Onder rauw vlees wordt verstaan: vlees dat op geen enkele manier door en door is verhit. Rose gebakken biefstuk, carpaccio, filet americain en osseworst zijn bijvoorbeeld rauw. Rauwe ham is juist weer niet rauw, die is gerookt en dus veilig.

Roofvissen

Ons milieu is vervuild met dioxines. Ook vissen hebben een hoeveelheid dioxines in hun lichaam. Als een vis wordt gegeten door een andere vis dan komt de dioxine van het slachtoffer ten dele in het lichaam van de roofvis terecht. Daarom bevatten roofvissen een verhoogde concentratie dioxines. Zwaardvis, snoekbaars, haai, koningsmakreel en verse tonijn zijn roofvissen, tonijn in blik bevat minder dioxines en kan maximaal tweemaal per week gegeten worden.

Vette vis

Het gebruik van vette vis wordt van harte aanbevolen, maar vanwege de hoeveelheid dioxines niet meer dan 300 gram per week.

verboden producten zwangerschap

Niet echte verboden producten, maar vermijd ze een beetje

Dioxines

Er is geconstateerd dat in kalebaskalk teveel dioxines zitten. Dioxines verminderen de vruchtbaarheid en de weerstand en kunnen bij grote hoeveelheden kankerverwekkend zijn. Kalebaskalk wordt weleens gebruikt tegen ochtendmisselijkheid.

Glycyrrhizine

Stof in zoethoutwortel, geeft zoethout zijn karakteristieke, zoete smaak. Een teveel aan deze stof kan leiden tot vochtophoping (oedeem) of hoge bloeddruk. Gezonde volwassenen wordt aangeraden niet meer dan honderd gram drop of vijfhonderd milliliter zoethoutthee per dag te gebruiken.

Listeria

Listeria is een darmbacterie, besmetting hiermee kan in extreme gevallen leiden tot een hersenvliesontsteking, bloedvergiftiging of een miskraam. Door een product door en door te verhitten sterft de listeria-bacterie. Listeria kan voorkomen in rauw vlees, voorverpakte gerookte vis, rauwmelkse kaas en in slecht gewassen of lang bewaarde rauwkost.

Toxoplasma

Toxoplasma is een parasiet, die de ziekte toxoplasmose over kan brengen. Veel mensen merken helemaal niets van een toxoplasmose-infectie, anderen krijgen last van vermoeidheid en/of koorts. Voor ongeboren baby?s is een toxoplasmose-besmetting heel gevaarlijk, de besmetting kan leiden tot ernstige defecten aan de ogen en de hersenen, en in de vroege zwangerschap kan de baby zelfs sterven aan een besmetting. Toxoplasma komt soms voor in rauw vlees en is overdraagbaar via de nagels, tanden en uitwerpselen van katten. Vandaar de naam ‘kattekrabziekte’ voor toxoplasmose.

 Salmonella

Salmonella-besmetting kan leiden tot ernstige darmklachten en uitdroging, op zichzelf niet direct schadelijk voor je baby maar zwangeren zijn wel vatbaarder voor een besmetting dan niet-zwangeren. Daarom is het advies om extra voorzichtig te zijn met rauwe vis, rauw vlees en rauw ei.

Nu je meer weet over de “verboden producten” tijdens de zwangerschap wil je er vast wel meer over weten. Er is een voedingsschema te vinden, informatie over bepaalden zuren en er is informatie over kruiden tijdens de zwangerschap.
en lees ook: Patatje!!

2 antwoorden
    • Felice Veenman zegt:

      Nee, sorry, daar heb ik zelfs nog nooit van gehoord…Ik zou je graag verder willen helpen, maar hier sta ik toch even met een mond vol tanden ben ik bang

      Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *