Een miskraam…..

miskraam

Een miskraam zorgt er vaak voor dat je (samen met je partner) door een zware periode moet. Maar wist je dat 1 à 2 op 10 zwangerschappen voortijdig worden afgebroken? De vraag die je na een of meer miskramen blijft achtervolgen is: WAAROM ? Wat ging er mis?

Die vraag is van hier af natuurlijk niet te beantwoorden. Wel kunnen we wat mogelijke oorzaken voor je op een rijtje zetten.

Je kan geen miskraam veroorzaken

Sporten, zoals motorrijden, paardrijden, hordelopen, whatever veroorzaken geen spontane miskraam. Die arme meisjes die vroeger ongewenst in verwachting raakten en zich in een heel nare positie bevonden, deden soms hun best op deze manier het kindje te verliezen. Allemaal voor niks dus…Bye the way: ook vrijen zorgt niet voor een miskraam.

1. Afwijkende chromosomen

Ongeveer 60% van alle miskramen wordt veroorzaakt door chromosomen van de man en de vrouw die niet matchen met elkaar. Dit leidt tot een embryo met afwijkende chromosomen waardoor de zwangerschap vaak vroegtijdig afgebroken wordt. Dat is niet meer en minder dan pure pech. En niemand kan daar wat aan doen. Het betekent niet- en dat is dan weer een lichtpuntje – dat het bij een volgende zwangerschap opnieuw misgaat.

2 Leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe minder makkelijk het is om een kind te krijgen. In het onderstaande tabelletje kun je dat zien. (bron Radboudumc)

leeftijdkans op miskraam %
Jonger dan 3510
Tussen 35-4020
Tussen 40-4530
Ouder dan 4550

3. PCOS

Een oorzaak die aan een stille opmars bezig is. Vrouwen met PCOS hebben vaak te veel mannelijke hormonen waardoor hun hele cyclus in de war geschopt wordt. Het innemen van aangepaste medicatie kan de kans op een miskraam wel verkleinen in dit geval.

4. Een misvorming aan de baarmoeder

Sommige vrouwen hebben een baarmoeder met een vorm die het embryo niet toelaat zich in te nestelen of voldoende voedsel op te nemen om te overleven. Dit is in 10% van de miskramen het geval. Heel vaak wordt dit probleem pas opgemerkt nadat je al één of meerdere miskramen achter de rug hebt.

5. Bacteriële infectie

Bepaalde bacteriële infecties kunnen serieuze problemen veroorzaken wanneer je zwanger bent. Deze infecties zijn makkelijk te behandelen met antibiotica, maar dan moet er eerst vastgesteld worden dat dit de oorzaak i, en dat duurt soms wel even. De infecties zorgen ervoor dat het embryo zich niet naar behoren kan ontwikkelen, met een miskraam als gevolg.

6. Een miskraam door een foute levensstijl

We weten allemaal dat roken en drinken tijdens de zwangerschap geen goed idee is. Een ‘echt ongezonde levensstijl kan bijdrage aan het krijgen van een miskraam. We willen je echt niet bang maken en natuurlijk gaat het ook vaak goed als de moeder niet 100 % gezond leeft. MAAR: komt nicotine in de bloedbaan van je ongeboren kindje en komen daar ook nog eens dagelijks meer dan twee glazen alcohol per dag bij, dan kan dat schadelijk zijn voor je embryo.

7 Kan een miskraam door de man komen?

Een goede vraag! wij zeiden in het begin van dit artikel al: ene miskraam wordt vaak veroorzaakt door een mitch match van de chromosomen van beide ouders. Het is dus logisch te veronderstellen dat er wellicht wat mis was met de zaadcel. Echter,  onderzoek hierna staat nog in de kinderschoenen. Wat heet: in babysokjes….

lees ook: negatieve gevoelens tijdens je zwangerschap

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *