Kruiden tijdens de zwangerschap

zwangerschap en kruiden

Zwangerschap en kruiden, dat gaat prima samen, maar er zijn wel zaken waar je op moet letten

 Kruiden zijn ideale smaakmakers bij het koken. Met sommige kruiden moet je echter uitkijken als je zwanger bent. Dat je een beetje moet oppassen met je voeding tijdens je zwangerschap en dat je niet meer alles mag eten en drinken, wist je waarschijnlijk wel. Maar ook met een aantal kruiden en vooral kruidenpreparaten als smaakmaker moet je oppassen.

 

Veel kruiden bevatten de aromastoffen estragol, methyleugenol en/of safrol (zogeheten allylalkoxybenzenen). Van deze stoffen is weliswaar niet bewezen dat ze schadelijk zijn voor de mens, maar omdat ze bij dieren al wel schadelijk bleken, wordt mensen geadviseerd voorzichtig te zijn met deze stoffen en dus met de kruiden die deze stoffen bevatten. Als je zwanger bent geldt dit advies natuurlijk extra!

Zwangerschap en kruiden preparaten

Kruidenpreparaten zijn bijvoorbeeld pillen, capsules of oliën. Vaak bevatten ze een hoge dosering van een bepaald kruid. Onderstaande kruidenpreparaten kun je beter niet nemen als je zwanger bent, bijvoorbeeld omdat ze erg veel estragol, methyleugenol of safrol bevatten:
– Absint-alsem
– Aloë
– Anijs
– Boerenwormkruid
– Dong quai
– Efedra
– Hoefblad
– Kava kava
– Komkommerkruid
– Sassafras
– Smeerwortel
– Venkel

Kruidenpreparaten met fenegriek, nigelle, moederkruid, senna en meidoorn kun je beter zo min mogelijk nemen. 
En dan heb je ook nog van die “handige” kruidenmengsels.
Ik weet natuurlijk niet hoe jullie erover denken, maar persoonlijk ben ik er niet dol op om in de supermarkt, de kleine lettertjes op een klein doosje te ontcijferen…
Als jij daar nu ook last van hebt, speel dan op safe en laat die kruidemengsels lekker staan en meng iets met de potjes die je in de kast hebt

Gewoon Verboden Kruiden

Efedra

Efedra is een kruid dat sinds 2004 verboden is. Toch kun je preparaten met efrada nog illegaal kopen, bijvoorbeeld op internet. Soms wordt het geschreven als ephedra. Kleine hoeveelheden efedra geven jonge, gezonde mensen al een verhoogde kans op een beroerte hartinfarct en hoge bloeddruk. Niet innemen dus!

Kava kava

Ook kava kava is een kruid dat verboden is, sinds 2002. Kava kava kan ernstige en onherstelbare leverbeschadeging veroorzaken. Soms met de dood tot gevolg. Door het drinken van kava kava drank zijn al mensen overleden.

Absint-alsem

Is gewoon verboden in Nederland en niet voor niks. Het voor een miskraam  zorgen. Deze plant is licht giftig en nog verslavend ook.

Aloë vera
Is niet verboden maaarr:  bevat anthrachinonen en moet je daarom helemaal niet gebruiken.

Zwangerschap en keuken kruiden

Verschillende keukenkruiden bevatten ook bij los gebruik, dus niet in preparaatvorm, relatief veel mogelijk schadelijke stoffen. Deze kruiden kun je het beste met mate nemen. Dit geldt voor:
– Anijs
– Basilicum
– Dragon
– Kaneel
– Salie
– Venkel
Ook producten die hiervan afgeleid zijn, zoals theesoorten, pesto, ouzo, sambucca en pastis, kun je beter met mate eten of drinken. Met name venkelthee en anijsthee worden nogal eens aan zwangere vrouwen geadviseerd om bijvoorbeeld de productie van moedermelk te bevorderen. Dit effect is onbewezen, en je hoeft de thee dan ook niet pers te drinken te drinken.

Het is moeilijk omprecies aan te geven hoeveel ‘met mate’ nu precies is. Dat heeft ermee te maken dat er nog veel onduidelijk is: zo is nog niet duidelijk hoe schadelijk de stoffen precies zijn voor de mens (laat staan tijdens de zwangerschap) en zo ja, in welke hoeveelheid ze schadelijk zijn. Ook verschillen de hoeveelheden van een stof van kruid tot kruid.

Maar laten we wel nuchter blijven: hoeveel kruiden en specerijen gebruik je nu helemaal bij het koken? Toch zeker geen soeplepels vol? Dat snufje kaneel, dat blaadje salie, zo erg is dat. natuurlijk niet. Het advies is dan ook een voorzorgsadvies, dat wil zeggen dat je uit voorzorg niet te veel van de genoemde kruiden moet nemen. Je moet echt geen 4 koppen venkelthee per dag drinken, hooguit twee koppen.  Maar als we gewoon rustig normaal doen, zoals we dat altijd doen, loop je geen risico.

Zwangerschap en kruiden waarvan de schadelijkheid niet is bewezen

Er zijn in ons land een heleboel kruidenvrouwtjes…en die weten het allemaal heel goed. Ik vind dat leuk en aardig, maar als ik iets zeker wil weten dan wil ik wetenschappelijk bewijs.
Voor veel kruiden is die er niet. En dus kun je gerust de volgende kruiden gebruiken:
oregano
kurkuma
munt
thijm.

Let op met superfoods! 
De meeste superfoods zijn toch – met permisie- een beetje een hype..Datkun je ook merken aan hoe snel ze weer uit beeld verdwijnen. Of eet jij nog Goij bessen?
Superfoods kunnen best gezond zijn, wie zal het zeggen, maar er is nog weinig onderzoek naar gedaan..
Het slimste wat je kan doen, i superfoods met mate eten.

 

Naast kruiden tijdens de zwangerschap is er ook sprake van bepaalde voeding waarmee je moet uitkijken tijdens de zwangerschap.
Die informatie kunt u vinden op: Verboden producten.

 

Door: Paul Poley  08-08-2011
Gezondheidsnet

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *